Жінкам збільшать пенсії у 2022 році: хто може на них розраховувати?

В Уряді ухвалили рішення щодо  перерахунку пенсій з 2022 року. Але підвищення торкнеться не всіх: найперше планують збільшити пенсії жінкам за наявності 29 років страхового стажу.

В Україні відрізняються пенсії чоловіків і жінок. Однією з причин стало те, що у жінок уривається трудовий стаж, коли вони йдуть в декрет по відходу за дітьми, а це впливає на розмір виплат.

Як розповіли в Пенсійному фонді, при виході на пенсію зараховують не лише ті роки, коли жінка офіційно працювала, а і періоди, коли вона займалася вихованням дітей. Проте за умови отримання виплат при народженні дитини.

Крім того, до стажу зарахують і час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами.

Деякі жінки мають додаткові пільги від держави. На них можуть розраховувати: жінки, що народили 5 або більше за дітей і що виховали їх до 8-річного віку; матері осіб з інвалідністю з дитинства. Вони мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням в стаж часу відходу за дітьми.

А якщо жінка виховує неповнолітніх дітей, то їй передбачена надбавка до пенсії у розмірі 150 грн на кожну неповнолітню дитину.

Відзначимо, що вже в 2022 році влада планує збільшити пенсії жінкам за наявності 29 років страхового стажу. Тож щомісячні виплати зростуть на 9%.

Хто ще може розраховувати на надбавку?

Колишнім військовим розвідувальних органів, які вийшли на заслужений відпочинок і отримують пенсію згідно з “військовим” законом № 2262, можуть провести перерахунок пенсій. Він торкнеться виплат, які вони отримували з 1 серпня 2021 року.

А суддя, який вийшов на заслужений відпочинок, може розраховувати на виплату у розмірі 91,2 тис. грн завдяки перерахунку суддівських зарплат. Згідно із законом, суддя на пенсії може отримувати до 80% зарплати того, хто працює на аналогічній посаді. Це відбувається при тому, що середня виплата по країні збільшилася всього на 400 грн – з 3507 до 3915 грн.

Джерело – Главком

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *