Земля, культура, старости: 7 нових законів для децентралізації

У 2021 році Верховна Рада прийняла декілька важливих для розвитку громад законів, зокрема удосконалила систему управління земельними ресурсами, впорядкувала питання діяльності старост і створення старостинських округів, посприяла культурному розвитку громад і регіонів, створила стимули для створення в громадах індустріальних парків.

Про це заповідомляється на сайті «Децентралізація».

Також у першому читанні був прийнятий законопроєкт про місцеві державні адміністрації, який має стати першим кроком до створення в Україні префектур.

Ці рішення збігаються з пріоритетами децентралізації цього року, які полягають у розвитку спроможності територіальних громад, зміцненні їхньої фінансової та ресурсної бази, розмежуванні повноважень між рівнями самоврядування, між органами державної влади та місцевого самоврядування.

“Прийняті закони, звичайно, не вирішують усіх питань. Попереду і перед урядом, і перед парламентом ще багато законотворчої роботи, багато непростих рішень. Маємо спільно поставити крапку в питаннях повноважень, місцевих бюджетів, відповідальності і закріпити здобутки реформи в Конституції, змінами до якої необхідно зняти низку перепон для завершення реформи. Для якнайшвидшого прийняття законопроєктів потрібна спільна робота і якісна комунікація усіх учасників реформи: урядовців, народних депутатів, експертів і, в першу чергу, представників органів місцевого самоврядування, які найбільше зацікавлені в успішному завершенні децентралізації. Отже, нам необхідно шукати шляхи порозуміння, в першу чергу, в колі асоціацій органів місцевого самоврядування, щоб мати спільну позицію з ключових питань майбутніх змін”, – вважає В’ячеслав Негода, заступник міністра розвитку громад та територій України.

Найбільш актуальні для місцевого самоврядування законопроєкти, що вже зареєстровані в парламенті, зібрані в інфографіці.

Нагадаємо, що для територіальних громад України підготували методичні рекомендації щодо розроблення, реалізації, моніторингу та оцінювання власних стратегій розвитку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *