В Ренійській громаді планують добувати “зелений” водень

Під час пресконференції Ренійський міський голова Ігор Плєхов повідомив журналістам, що у компанії «Водень України» є серйозні наміри налагодити на території Ренійської громади виробництво «зеленого» водню і побудувати ще ряд об’єктів «зеленої» енергетики. 

Керівник громади розповів, що при нинішніх цінах на енергоносії і державній політиці щодо виділення грошей на освіту і медицину громаді доведеться оптимізувати школи і лікарні. На запитання щодо збільшення доходів одночасно зі зменшенням витрат мер відповів таким чином: крім наведення порядку з платою за землю та низки інших заходів, є плани з розвитку промислового виробництва. Наприклад, компанія «Водень України» викупила будівлі і споруди на території центральної садиби колишнього радгоспу «Відгодівельний» і планує побудувати там завод з виробництва водню.

Так званий “зелений” водень виробляється шляхом електролізу: сильний електричний струм пропускають через резервуар з водою, і він розщеплює молекулу на два складові елементи. Атоми водню утворюють молекули водню (Н2), а молекули кисню спарюються. Якщо задіяна в процесі електроенергія виробляється з відновлюваних джерел, таких як сонячна енергія або вітер, то виробництво водню не виділяє парникових газів.

Для транспортування своєї продукції компанія розглядає варіанти спорудження спеціалізованого причалу на річці Дунай безпосередньо поруч з майбутнім заводом, а також комплекс Ро-Ро в порту.

Крім виробництва водню, власники підприємства вбачають перспективу у встановленні вітряків і будівництві сонячної електростанції на території так званого майданчику Михайлова.

У разі, якщо проєкти будуть реалізовані, місто отримає плату за землю в бюджет і нові робочі місця.

Представники ЗМІ висловили скептичні зауваження, адже останніми роками чули кілька гучних заяв про прихід у Рені серйозних інвесторів, проте результатів не було. Міський голова запевнив, що на цей раз все серйозно.

Певним підтвердженням його слів може слугувати стаття під назвою «Чи можна замінити газ в української ГТС «зеленим» воднем», опублікована 7 серпня 2021 року в Deutsche Welle.  В ній, зокрема, є такий фрагмент: “З іншого боку, вже зараз деякі компанії налагоджують виробництво “зеленого” водню в Україні. Зокрема, створена у червні 2020 року компанія “Водень України” після досліджень для будівництва заводу обрала південну частину Одеської області біля міста Рені, де вже купила земельну ділянку”, – розповів DW гендиректор компанії Ярослав Криль.

Паралельно німецька компанія робить нам преТЕО проєкту, яке має закінчитися до жовтня. Потім переговори з фінансовими установами щодо залучення коштів і розробка проєктної документації. Я сподіваюся, що на початку 2022 року ми вже приступимо до будівництва заводу та сонячної електростанції”, – каже він.

За словами Криля, розглядається декілька шляхів збуту: заводи поряд, траспортування в ЄС річковим транспортом Дунаєм та транспортування через ГТС.

Джерело – Ізбірком

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *