“Примусово нав’язана”: жителі Латівки протестують проти перейменування села

Жителі села Латівка, що знаходиться у колишньому Біляївському районі Одещини, а зараз – у складі Усатівської територіальної громади Одеського району, вчергове порушили болюче для себе питання назви села та ініціюють проведення громадських слухань з вибору нової назви.

Так сталося, що  після затвердження Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, населений пункт Котівка перейменували у село Латівка. Мешканці переконують, що з ними навіть не порадилися, натомість, кажуть, що затверджений владою топонім «Латівка»  – чимало років поспіль слугувала назвою… кладовища.

У теперішній Латівці зараз проживає 2600 людей. Проте перипетії навколо перейменування колишньої Котівки не вщухають сьомий рік поспіль. Проте нова назва «Латівка»  так і не прижилася серед місцевих, тож громада села разом із місцевою владою та депутатами веде активну боротьбу за свої громадянські, конституційні права. Нову назву села вважають нав’язаною примусово. І пояснюють: Латівка – це місцеве кладовище, на якому поховані померлі родичі котовчан, і жителів всього Міжлимання.

“Складається враження, що у представників Верховної Ради, поточного і колишнього голів профільного комітету, глави Інституту нацпам’яті, які знехтували почуттями жителів котовчан, немає нічого людського! Бо вони відправили нас жити в те місце, де покояться мертві!“, – скаржаться місцеві жителі в соцмережах.

Завдяки реформі децентралізації, самосвідомість та активність громадян почала зростати. Жителі Міжлимання почали розуміти власну відповідальність та причетність до змін у громаді та своїй країні, з інтересом вивчали Закони, різноманітні методичні рекомендації з об’єднання, намагаючись краще розуміти свої громадянські права та права людини. Приймали жваву участь у передвиборчих зустрічах, обговореннях та слуханнях з формування ОТГ. Це мотивувало їх і далі розвиватися, впливати на місцеву владу та суспільне життя нової територіальної громади.

Більше того, котовчани мають сумніви щодо справедливості перейменування з Котовки на Латівку у 2016 році, адже, на  думку жителів, Інститут Національної Пам’яті не надав достатніх доказів того, що їх село було названо на честь комуніста Григорія Котовського. І сама назва Котівка (з наголосом на перше “о”) не похідна від імені кримінального злочинця Російської імперії. Старожили села запевняють, що це не так. А тому, кажуть активісти, не було приводу декомунізувати назву їхнього населеного пункту.

Цікаво, що Конституція трактує народ як єдине джерело влади, а принципи місцевого самоврядування – народовладдя, поєднання місцевих і державних інтересів – гарантують право жителів самостійно вирішувати важливі для них питання. Тож у 2016 році, було би правильно дати змогу жителям села змінити назву свого населеного пункту,  з урахуванням вимог нового Закону про засудження комуністичного та тоталітарних режимів.  Профільний Комітет ВР міг би спрямувати належним чином оформлений припис сільській раді. Після чого були б проведені громадські слухання, на яких самі жителі вибрали б нову назву своєму населеному пункту. Тоді би і Закон не порушили, і інтереси громадян врахували, пояснюють активісти.

Тому зараз вони вирішили діяти іншим шляхом, та порушити це питання як громадську ініціативу. Було складено колективне звернення від жителів села, проводиться  збір підписів на проведення нових слухань.

Місцеві  підійшли до цього питання з усією серйозністю: проконсультувалися з юристом, ознайомилися з Законами, перевірили наявність схожих назв в регіоні, згадали імена місцевих героїв.; обговорили методику вибору назви з урахуванням вимог законодавчих актів, що регулюють питання перейменування населених пунктів.

15 червня група місцевих жителів побувала на прийомі в голови Усатівської селищної ради Юрія Маковійчука, який підтвердив, що так само як і селяни, відстоював стару назву “Котівка”, – проте отримав відмову. Тож наступний етап – проведення громадських слухань, на яких громада села погодить нову назву, і закріплення цього рішення вже під час сесії депутатами.

До речі, у гарячій дискусії у вайбер-спільноті «Котовка, Одеський район», промайнули ідеї назв: Міжлиманське (Котовка розташована між Хаджибейським і Куяльницьким лиманами), Андріївське (в честь засновника Куяльницької  здравниці), Князівське (в честь князя Жевахова), Миколаєве (вшанування пам’яті Святителя Миколая, в день якого відзначатися свято села, і льотчика Миколи Бондаренка, чий останній бій був над Котовкою, а останній притулок – на одній з вулиць села) та інші варіанти.

Тож жителі Латівки сподіваются, що до їхньої думки дослухаються і затвердять нову назву їхнього населеного пункту, відкрито погодивши її з громадськістю.

One thought on ““Примусово нав’язана”: жителі Латівки протестують проти перейменування села

  1. Це дійсно дуже болюче для багатьох жителів питання.
    Нам не зрозуміло, як в 2016 році могли без нас перейменувати наше село! Та ще й обрати таку назву!!!
    І ще більш неясно, чому за всі роки боротьби за повернення назви, чи надання пропозицій по іншій, нейтральній, назві Котовки, нам не надали такого права!!!
    Латівка – це останній спочинок наших близьких, це кладовище!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *