Службова недбалість? В Одесі судять головного мнс-ника Віктора Федорчака

В Одесі продовжили слухати обвинувальний акт щодо ексочільника ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака. Йому закидають службову недбалість, внаслідок якої сталися три смертельні пожежі, внаслідок яких загинуло 33 людей. На засіданні прокуратура долучила перший з 87 том справи та допитала потерпілого Ігоря Трофімчука, у якого під час пожежі в економічному коледжі загинув син.

Про це повідомляє Суспільне.

прокурор3 червня в Малиновському районному суді продовжили досліджувати докази сторони обвинувачення. Прокурор Сергій Одабашян долучив до матеріалів справи перший том, який складався з документації за 2016-2019 роки щодо планових та позапланових перевірок інспекторами ДСНС Одеського обласного медичного центру психічного здоров’я (колишня психлікарня), яка розташована на Академіка Воробйова, 9. У 2019 році тут сталося дві пожежі, під час якої загинуло семеро людей.

Згідно з зачитаними документами, порушення вимог пожежної безпеки в закладі інспектори Суворовського районного відділку ДСНС в Одеській області фіксували з 2017 року. Серед них були недоліки в пожежній сигналізації, наявність металевих решіток на вікнах першого поверху, відсутність системи сповіщення про пожежу. Крім того, двері на шляху до евакуації відчинялися не в напрямку виходу, на стінах були горючі матеріали, а коридори були заставлені меблями, які ускладнювали евакуацію. Об’єкт, за документами, мав високий рівень пожежної загрози.

Протягом 2018 та 2019 років при повторних перевірках інспектори не раз виписували припис на керівництво закладу. Там зазначали, що директор та його заступник не усувають виявлені порушення.

Крім того, прокурор зачитав документацію, яка стосувалася першої пожежі в колишній психлікарні, яка сталася 16 квітня 2019 року. Тоді ніхто не травмувався, але площа загоряння охопила більш ніж 500 квадратних метрів. Причиною пожежі назвали “занесення предмету ззовні”, а розпочалася вона з матраців на вулиці. Тоді ж, аналізуючи інцидент, в ДСНС запевнили, що всі попередні порушення щодо пожежної безпеки не були усунуті.

Прокурор Сергій Одабашян запевнив, що Віктор Федорчак знав про порушення, бо направлення на перевірки були підписані ним особисто. Водночас підозрюваний нібито належно не реагував на зафіксовані проблеми.

судПісля долучення першого тому сторона обвинувачення запросила на допит потерпілого Ігоря Трофімчука, у якого під час пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу в 2019 році загинув син Кирило. У цей період Віктор Федорчак обіймав посаду начальника ГУ ДСНС в Одеській області.

За словами Трофімчука, його син навчався на другому курсі. У день пожежі 4 грудня 2019 року хлопець прийшов на другу пару о десятій годині ранку, піднявся на п’ятий поверх, але заняття не почалося. Групу попередили про пожежу. Він та троє його однокурсників вирішили покинути будівлю, але зрозуміли, що не зможуть вийти, оскільки в коридорі було багато диму. Тому студенти повернулися до аудиторії, там їх було п’ятеро: четверо підлітків та помічниця викладача. По черзі вони виходили подихати на парапет, але оскільки до приміщення швидко надходив чадний газ, всі почувалися погано.

“Кирило двічі дзвонив мамі. Останній його дзвінок був, коли він прощався з нею. Казав, що не може дихати, задихається і не зможе далі жити. З цієї аудиторії загинули троє людей: помічниця і двоє студентів, зокрема і мій Кирило. Одна дівчина вистрибнула з вікна і розбилася, це була перша загибла. Кирило загинув в аудиторії, задихнувся”, – розповів чоловік.

На його думку, в цій трагедії є провина всіх, кому пред’явили обвинувачення, зокрема й Віктора Федорчака. Останній, додав потерпілий, в якості начальника ДСНС в Одеській області не організував належним чином роботу підлеглих після серії трагічних пожеж.

Також він заявив, що має цивільний позов до Федорчака, який оцінив в 1 мільйон 60 тисяч гривень. Моральна компенсація складає 1 мільйон гривень, решта – витрати на поховання, обід, виготовлення пам’ятника тощо.

Після долучення першого тому та допиту потерпілого суд переніс розгляд процесу на 18 червня.

Нагадаємо, 5 березня Малиновський районний суд Одеси обрав запобіжний захід екскерівнику ДСНС Одещини Віктору Федорчаку. Його підозоюють у службовій недбалості через три пожежі з загиблими, які сталися в Одесі, а саме: в обласному медичному центрі психічного здоров’я, готелі “Токіо стар” та коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Загалом у цих пожежах загинуло 33 людини, а матеріальна шкода – майже 5 мільйонів гривень.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *