Кубейський переворот: чому депутати ОТГ проголосували проти голови? ВІДЕО

27 травня в Кубейській сільській раді відбулася сесія, на якій 15 депутатів з присутніх 21 (всього до ради обрано 22 депутати) проголосували за припинення повноважень діючого голови Петра Кисса. На їхню думку, голова, мовляв, невчасно проводив прийоми громадян, а тому є порушником закону про місцеве самоврядування. На думку самого Петра Кисса, сільські депутати діють  у змові з місцевими фермерами, які не уклали чесні й прозорі відносини з місцевою владою. І щоб зберегти врожай на неоформлених, але вже засіяних землях, які обробляють десятки років, – і не платити податків в бюджет, – нічого кращого не придумали, аніж зняти його з посади.

Тривожні події в Кубеї розгорілись наприкінці минулого тижня. Один з ініціаторів винесення недовіри голові ОТГ, депутат Віталій Топал вніс на розгляд сесії питання про “дострокове припинення повноважень голови Кубейської сільської ради”. Відповідний проект рішення не був завчасно внесений до порядку денного, як того потребує законодавство України, а тому його “кулуарність” можна оскаржити, вважає Петро Кисса. Тим більше, що за законом, депутатський корпус мав би вимагати звіту мера за 6 місяців роботи, якщо їм не підходила його робота, а також надати слово, заслухати виступ, – натомість йому цього навіть не запропонували. А ще нашвидкоруч виготовивши бюлетені, і вкинувши їх у підготовлену картонну коробку (а не прозору скриньку для голосувань, яка мала бути опечатана), депутати більшістю голосів (15 з 21, тобто 2/3 від загальної чисельності), підтримали припинення повноважень голови. Так поспішали, що навіть голосували без спеціальної виборчої кабінки, розповідають очевидці.

Вже до вечора депутати створили комісію і захопили сільську раду, опечатавши кабінет голови і секретаря сільської ради. Таким чином, наступний цілий робочий день, 28 травня, до свого кабінету не змогла дістатися й секретарка Кубейської ради, щоб виконувати посадові обов’язки.

Сам Петро Кисса переконаний, що команда “прибрати” його з посади продиктована згори: адже на жодне його звернення не відреагували ні в Болградському районі, ні в області.

“Коли відбувалось рейдерське захоплення Кубейської сільради, я дзвонив всюди, де міг. Прокурор просто трубку не брав від мене. Питав голову Болградської РДА, що робити? Він відповідав – не знаю. Я просив приїхати, він сказав, що на нараді, але так не знайшов часу на нашу громаду пізніше, хоча ці розбірки тривали до 11 години ночі”, – повідомив СИЛІ ГРОМАД пан Кисса.

На думку очільника громади, недовіру до нього з боку депутатів він отримав через те, що його команда почала наводити лад у земельних питаннях. А саме – виводити з тіні незадекларовані земельні ділянки, які роками обробляють фермери, не сплачуючи податок з землі в місцевий бюджет. Це прямі обов’язки органу місцевого самоврядування, наголошує Петро Кисса, тим більше, що й губернатор, голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький чи на кожній нараді наполягає на виведенні з тіні прихованих податків. Проте нові порядки, запроваджені командою мера, декому дуже не сподобались, каже він. Мова йде про понад тисячу гектарів лише у селі Кубей. І утричі більше – по всій території ОТГ.

Вони вже засіяли ці поля, і хочуть зібрати свій врожай, за який ніхто не збирається сплачувати податки. А ми хочемо провести повну інвентаризацію землі, частину видати мешканцям, для офіційного оформлення ділянок, а також фермерам, які готові зареєструвати офіційно свою діяльність. Натомість нашим депутатам це невигідно. Мова йде про мільйони гривень, які не надходять у наш бюджет, але їх це не цікавить, бо вони самі є першими порушниками. Обробляють поля, не оформляють робітників, приховують доходи, тримають магазини у селах, де торгують алкоголем, сигаретами, – і ніяких податків до нашого бюджету не платять”, – розповів Петро Кисса.

Тим часом, нового в.о. голови Кубейської селищної ради вже зареєстрували офіційно: тимчасово обов’язки керівника буде виконувати секретарка ради Інну Болгарову.

А поки депутати, які входять до складу тимчасової комісії, виносили з кабінету голови документи та оргтехніку, на одну з працівниць сільради, Ганну Старжевську, яка вела в цей час пряму трансляцію подій на сторінці Кубейської ОТГ у Фейсбуці, поскаржились до поліції, – нібито за те, що вона “перешкоджає роботі комісії”. Вона, своєю чергою, звернулась до правоохоронців зі скаргою на місцевого депутата, який загрожував їй фізичною силою на робочому місці.

Ситуацію в Кубейській громаді прокоментували в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

“З того, що мені зараз відомо, можна зробити висновок, що порушень під час зняття з посади голови Кубейської ОТГ було більш ніж достатньо, щоб оскаржити це у суді. На жаль, ми маємо визнати: в Одеській області створено загрозливий прецедент, який може використовуватись різним чином і в інших громадах. Наприклад, комусь не сподобався голова, бо податки збирає, – а давайте його скинемо! Або ж він з однієї партії, а більшість депутатів з іншої, це вже політика, але це теж загроза. Асоціація міст давно пропонує врегулювати це питання у законодавчому полі. У разі, коли місцева рада вирішить винести голові недовіру, чи проголосує, як у Кубеї, за припинення його повноважень, – то вони усім депутатським корпусом так само йдуть у відставку. Одночасно з ним,  – і разом чекають перевиборів. Погодьтесь, це був би стримуючий фактор, і досить справедливий, адже як депутатів, так і голову більшістю голосів обирають люди. І відповідальність за свої дії мають нести обидві сторони“, – роз’яснив консультант з юридичних питань Одеського РВ Асоціації міст України Юрій Ямковой.

Кубейська сільська територіальна громада утворилась наприкінці реферми децентралізації, завдяки об’єднанню Кубейської, Горіхівської і Виноградівської сільських рад. Перші місцеві вибори тут пройшли 25 жовтня 2020 року, на яких більшість голосів виборців отримав Кисса Петро Васильович. 

Про події, що розгорнулися 31 травня у приміщенні Кубейської сільської ради, у ВІДЕО:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *