Лиманський рестарт: як бессарабська громада змінює обличчя своїх курортів?

У Лиманській сільській громаді, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, стартували масштабні роботи з облаштування територій двох рекреаційних зон. Катранка й Расєйка – унікальні, екологічно чисті курорти на березі Чорного моря: оточені солоними лиманами, вдалині від промислових зон, межують з Національним парком “Тузлівські лимани”. Протягом останнього місяця тут відбуваються кардинальні зміни: звільнено територію від застарілих халабуд-магазинів, робочі облаштовують місця під нові зони відпочинку. Місцеві жителі кажуть: уперше за останні 30 років бачать такі зрушення! Керівництво сільської ради пояснює: прагне створити нове обличчя рекреації і створити сприятливі можливості для надання туристичних послуг. Адже у виграші будуть усі: і місцева влада, і бізнес, і жителі населених пунктів, що мешкають на цій території.

Напередодні відкриття курортного сезону СИЛА ГРОМАД поспілкувалася з головою Лиманської сільської ради Василем РЕЗНІЧЕНКОМ і запитала про все, що відбувається.

Резніченко-Василь Іванович, один з наших останніх матеріалів про Лиманську громаду був якраз про недовиконання бюджету у 2020 році, через що громада змушена була скоротити соціальні програми. А зараз Ви оголосили курс на потужний розвиток курортів. За рахунок яких коштів вдасться це здійснити?

Справді, ми пережили складний 2020 рік, коли внаслідок пандемії й посухи втратили майже третину своїх доходів. Чесно сказати, – ледве зводили кінці з кінцями. В бюджеті Лиманської громади і зараз відсутні кошти на розвиток, але ми поставили перед собою амбітну ціль – розвиватися, незважаючи на перешкоди. Наш найбільший потенціал і перевага – дві рекреаційні зони Катранка і Расєйка, куди влітку їдуть сотні туристів.

КатранкаА тому наша стратегія – створити нове привабливе середовище, щоб одночасно і використати природні можливості, і примножити їх. Кожного дня я проводжу багато зустрічей з підприємцями і переконую їх у необхідності об’єднати сили для розвитку курортів.

Адже після проведення благоустрою збільшиться й дохідна частина, а отже й туристична сфера зможе більше заробити, ніж торік. А тому кошти інвестують самі підприємці, які мають бажання надавати якісні послуги відпочивальникам. У відповідь Лиманська сільська рада гарантує, що вони отримають договір на тимчасове розміщення торгівельних об’єктів.

Лиман-Чи змінилися умови для ведення бізнесу?

Умова одна – чесна та своєчасна сплата податків. Можна сказати, що це для нас нові виклики також. Але нашим курортам потрібно рости, і без нових підходів не обійтись. Працюємо тільки на законних підставах: так, комунальна служба при Лиманській сілській раді укладає інвестиційні договори з підприємцями, надаємо можливість їм узаконити торгівельні об’єкти, йдемо у всьому назустріч, – адже від бізнесу залежить повноцінний розвиток всієї громади.

доріжкаЗміни ми почали раніше: рік тому на курорті Катранка здійснили проект з благоустрою доріжок. За підтримки депутатського корпусу минулого скликання виділили кошти на облаштування пішохідних зон по всій території, встановили вуличне освілення, лавки, урни, зупинки. У 2021 ми продовжуємо наводити лад. Заплановано капітальний ремонт трьох містків, які прямують до моря з облаштуванням тротуарної доріжки до самої піщаної коси. Таким чином наші відпочивальники, дітки, мами з візочками зможуть безперешкодно потрапити аж на узбережжя моря.

Ще один проект – створення торгівельної зони на місці колишнього ринку. Але тепер це будуть 17 нових торгівельних об’єктів різних розмірів. Додам, що раніше це була територія за межами населеного пункту, де вони стояли, сьогодні вона вже у комунальній власності Лиманської сільської ради. І кожен наш куточок ми плануємо облаштувати і прикрасити. А пішохідну зону на Катранці плануємо завершити до 15 червня.

Расєйка-Цього року курорт Расєйка вперше працюватиме у складі Лиманської громади, бо до вашої території приєдналась Приморська сільська рада. Що плануєте там змінити?

По-перше, ми звільнили територію від незаконних капітальних споруд і торгівельних об’єктів, які роками там працювали без дозволів, і звичайно, не сплачували жодних податків до місцевого бюджету. Вивезли багато сміття з території. По-друге, прогрейдерували всі місцеві дороги, бо до цього часу по курорту неможливо було проїхати, водії розбивали автівки. Через кілька днів розпочинаємо роботи з благоустрою дамби. Ми облаштовуємо її тротуарною плиткою, створюємо велику зону для відпочинку, на якій не буде жодного торгівельного об’єкта. Плануємо встановити нічні ліхтарі, буде освітлення, лавочки, урни. Техніка вдень на курорт не заїджатиме, – тільки вранці чи вночі для прибирання пляжу.

Для усіх торгових об’єктів, які працювали на дамбі раніше, створюємо нові, набагато комфортніші умови: відкриваємо новий ринок на 30 торгівельних об’єктів, це можуть бути міні-магазини, сувенірні маркети. Головне, що вони будуть чесно сплачувати податки і надаватимуть послуги офіційно. Я за це і боровся.

-Цікаво, як підприємці сприйняли такі зміни?

Звичайно, нові правила роботи сподобались не всім, нажив собі трохи ворогів (сміється). Тим, хто звик роками не платити, самовільно користуючись курортом, наші зміни дуже не сподобались. Був випадок, коли один підприємець, директор бази відпочинку телефонував на “102” і вводив в оману поліцію, що нібито спецтехніка створює небезпеку людям, які там перебувають. І разом з тим, до нас долучилося багато директорів баз відпочинку, які з розумінням поставились до змін, які ми здійснюємо, повірили в нас, і тепер також на своїх територіях облаштовують пішохідні зони. І я їм за це дякую.

плитка-Чи правда, що в’їзд на територію Расєйки може стати платним?

Хочу цю інформацію спростувати: звичайно що ні. Доступ до водних ресурсів в Україні був і залишається безкоштовним. Також хотів би прокоментувати перекручування інформації стосовно туристичного збору, на який нарікає дехто з наших мешканців. Треба чітко зрозуміти: туристичний збір сплачують підприємці, які надають послуги з тимчасового розміщення відпочиваючих на території громади. Це стосується власників міні-готелів і баз відпочинку. Сума складає 7 гривень за добу на Катранці і 14 гривень – на Расєйці (затверджено депутатським корпусом Лиманської сільської ради, – Авт.). Ці кошти надходять до місцевого бюджету, і до речі, для такої громади як наша, цей місцевий податок може стати досить вагомою статтею наповнення бюджету.

Расєйка-А як ви змусите платити так званих “дачників”, які надають  послуги як міні-готелі?

Хочу вірити, що зміни, які зараз відбуваються, змусять їх задуматись, чи чесно вони ведуть свій бізнес? Адже поки бази відпочинку, готелі офіційно сплачують в бюджет, наші “тіньовики” ховаються і роблять вигляд, що до них приїздять родичі з Полтави, Запоріжжя і Херсону одночасно. Я сподіваюсь знайти з ними спільну мову. Крім того, в цьому році Лиманська сільська рада залучила в комісію з легалізації праці інспектора з обласного управління праці.

Я обіцяю кожному підприємцю, власнику торгової точки чи готелю перевірки протягом всього курортного сезону. Нагадую, за кожного неоформленого працівника до місцевого бюджету буде надходити 60 тисяч гривень штрафу. Тому варто тричі подумати, нащо ризикувати такими коштами, – чи краще оформити офіційно людину на роботу.

Расєйка-Мабуть, слід сподіватись збільшення потоку туристів, – тим більше, що на завершальній стадії ремонт дороги до Расєйки?

Ми вже бачимо ріст кількості відпочивальників, і хоч курортний сезон у нас розпочнеться аж всередині червня, багато людей приїздили на наше море під час травневих свят. До речі, хочемо цього року запросити до нас мешканців сусідніх громад, і звичайно, жителів з різних куточків України. Ми віримо в позитивні зрушення, бо вже їх відчули: за останні 3 роки держава не стояла осторонь, і вклала в ремонт наших доріг близько 350 млн гривень в рамках “Великого будівництва”. А тому й ми повинні діяти, рухатись вперед, маю на увазі не лише місцеву владу, а всю громаду. Очікуємо, що в цьому році збільшиться потік туристів і відповідно, збільшення надходжень до бюджету.

Окреме питання про подачу питної води на наші курорти. Я особисто веду перемовини з інвесторами стосовно водогону та каналізації, які мають можливість надавати такі послуги на Катранці й Расєйці. Головна моя мета – потужний розвиток рекреаційних зон, щоб наші люди, мої земляки, могли знайти собі тут роботу, а не виїжджали з села на заробітки. Задля них і працюємо, і робимо зміни.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *