Великий візит на Бессарабію: Сергій Гриневецький у День довкілля навідався в громади

17 квітня під час робочого візиту голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький відвідав територіальні громади Білгород-Дністровського району, де ознайомився з низкою важливих інфраструктурних та соціальних об‘єктів. Ініціатором “великого візиту” на Бессарабію став голова Білгород-Дністровської районної ради Григорій Мельниченко. Голова ОДА поспілкувався з керівниками органів місцевого самоврядування та дізнався про пріоритети розвитку громад.
КулевчаПершою точкою зустрічі стала Кулевчанська територіальна громада. Разом з головою ОТГ Михайлом Поповим оглянули спортивно-культурний центр у селі Кулевча, який потребує капіталовкладень для розвитку. Домовились, що місцева влада розробить кошторис, а керівництво області сприятиме залученню державних коштів на реконструкцію.
ДимчоглоУ Сараті радник голови ОДА Юрій Димчогло презентував гостям масштабний проєкт будівництва туристично-інформаційного Центру, який реалізовують за рахунок міжародного гранту. Він дозволить якісніше надавати інформацію про туристично-рекреаційні можливості Бессарабії, популяризувати південні громади та підтримувати  продукцію крафтових  виробників.
Разом з керівництвом Саратської громади Вікторією Райчевою завітала делегація і до Агрохімічної лабораторії «Балкани», яка вже надає важливі послуги. Серед них – комплексний аналіз грунту, аналіз води та добрив.
стадіонОзнайомились із новітнім досвідом для аграріїв  Бессарабії, – вирощування мигдалю, дерева якого вже висаджені на території.
Як з’ясувалось під час зустрічі з місцевою владою, капітального ремонту потребують стадіон ФГ «Балкани», та центральний стадіон Саратської селищної ради. Сергій Гриневецький доручив негайно розробити проєктно-кошторисну документацію та провести реконструкцію центрального стадіону. Також відвідали школу у селі Заря, яка потребує капітального ремонту.
Проект і експертиза є, визначається підрядник та джерела фінансування.
татарбДалі маршрут продовжився на території колишнього Татарбунарського району, де керівник області зустрівся з головою Татарбунарської ОТГ Андрієм Глущенком. Разом відвідали місцеву гімназію, яка тривалий час чекає ремонту, реконструкції спортивної та актової зали та їдальні.
Освітній заклад претендує на те, щоб стати опорним для громади, адже тут навчається майже 800 учнів. Як повідомила директорка Ірина Назаренко, потрібно перекрити дах, утеплити будівлю; за погодженим раніше проєктом на це потрібно 25 млн гривень. Самотужки громада ці кошти “не осилить”, тому чекає масштабного фінансування від держави.
ВасильУ День довкілля довелося голові ОДА й самому попрацювати лопатою, взявши участь у висадці дерев при в‘їзді до села Лиман, – адмінцентрі Лиманської громади. Разом з керівництвом Білгород-Дністровського району гості висадили молоді деревця берізок. Очільник області відзначив завзятість та працьовитість жителів громади щодо упорядкування своїх населених пунктів.
Василь РезніченкоЯк розповів голова Лиманської громади Василь Резніченко, нещодавно були проведені роботи з демонтажу незаконно встановлених торгових об’єктів. На території рекреаційних зон «Російка» та “Катранка” вже демонтовано близько 40 таких незаконних торгових місць.
“Працювати будуть лише ті, хто сплачує податки, та мають відповідні документи”, – зазначив Василь Резніченко.
васильТакож є проблема з неплатниками податків за землю, – а це основне надходження до місцевих бюджетів.
Ми не просимо у вас грошей, ми просимо у вас підтримки у боротьбі зі злісними неплатниками податків», – з такими словами звернувся Василь Резніченко до Сергія Гриневецького.
Також відвідали рекреаційну зону «Расєйка» та дитячий оздоровчий заклад «Зорька», проінспектували ремонт дороги від села Лиман до курорту Расєйка. Підрядники працюють щодня та до початку курортного сезону мають завершити роботи. На цей об’єкт було виділено більше 100 млн гривень.
“Я неодноразово наголошував, що питання ремонту доріг в укрупненому Білгород-Дністровському районі для мене є пріоритетним та вкрай важливим для курортного регіону”, – підкреслив Григорій Мельниченко, голова Білгород-Дністровської райради.
ДивізіяУ Дивізійській громаді голова Валентин Скалозуб окреслив проблемні питання, серед яких – ремонт доріг та орендні відносини з землевласниками. Не всі мають бажання сплачувати податки та працюють в тіні.
Наразі в Дивізійській адміністративній будівлі триває ремонт.
Завершальною точкою візиту голови Одещини стала Тузлівська громада. Тут гостей зустріла очільниця ОТГ Людмила Покровщук, яка окреслила коло проблем, серед яких – незадовільний стан доріг і необхідність переходу на нові опалювальні системи у школах села Тузли та Базар’янка.
гриневецькийТакож обговорили стан ерозії берегу на курорті Лебедівка.
А під час виїзду на перший кілометр коси Сергій Гриневецький  поспілкувався і з місцевими рибалками, які повідомили про складну ситуацію в Національному парку «Тузлівські лимани». З цього приводу Сергій Гриневецький запропонував провести зустріч з головами ОТГ, чиї території межують з парком за участю Міністра екології та природних ресурсів, та долучити представників наукової спільноти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *