Щоб профінансувати вакцинацію, Уряд “забрав” 6,5 млрд грн з Програми медгарантій

14 квітня на засіданні Уряду була ухвалена постанова, згідно з якою Міністерство охорони здоров’я зобов’язане перерозподілити кошти з Програми медичних гарантій на проведення вакцинанції від коронавірусної хвороби COVID-19. Йдеться про суму у розмірі 6,5 мільярдів гривень. В Асоціації міст України звернули увагу на недопущення скорочення витрат, запланованих на здоров’я українців.
Про це йдеться на сайті АМУ.
В організації наголошують, що зміна до постанови Уряду від 15 лютого 2021 р. №133 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II—IV кварталах 2021 року» фактично говорить, що фінансування Програми медичних гарантій у четвертому кварталі не буде:
«Пункт 12 доповнити абзацом такого змісту: “НСЗУ здійснює фактичну оплату медичних послуг, що відносяться до пакетів медичних послуг, зазначених у главі 3 розділу ІІ цього Порядку, протягом ІV кварталу 2021 р. за умови збільшення видатків за програмою медичних гарантій на відповідну суму коштів, які були перерозподілені для забезпечення проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2″».
Як відомо, з 1 квітня розпочалася Програма медичних гарантій на ІІ-ІV квартали 2021 року у новому форматі. Вона передбачає 35 пакетів медичних послуг, серед яких 3 нових, зокрема, пакет вакцинації від COVID-19 і 5 виокремлених з уже діючих пакетів надання медичної допомоги.
Бюджет Програми на 2021 рік становить 123,4 млрд гривень. Наразі його зменшено на 6,5 млрд грн. Кошти для проведення вакцинації від COVID-19 необхідно виділяти додатково, а не за рахунок недостатнього фінансування Програми медичних гарантій. Про дефіцитне фінансування ПМГ Міністр М.Степанов заявляв з трибуни Парламенту, коли приймався Державний бюджет 2021. Однак, передбачений обсяг коштів не забезпечить у 2021 році 100% потреби фінансування галузі охорони здоров’я”, – йдеться в повідомленні АМУ.
Саме Асоціація міст зверталася до Парламенту з пропозиціями щодо збільшення коштів у Держбюджеті на Програму медичних гарантій-2021. Слід нагадати, що у 2021 році органи місцевого самоврядування дофінансовували Програму медичних гарантій на 30-40% від потреби.
“АМУ наголошує, в умовах адміністративно-територіальної реформи громади отримали медичні заклади районного рівня в ненайкращому стані. Наразі важливо не допустити ситуації, з якою зіштовхнулося місцеве самоврядування у 2020 році, а саме: фінансування заходів з подолання COVID-19, покращення матеріально-технічний стану медичних закладів, страхування медпрацівників, здійснення доплат за рахунок коштів місцевого бюджету”, – резюмують в Асоціації міст.
медгарантії
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *