Як Плахтіївська громада виводить з тіні земельні податки? ФОТО, ВІДЕО

У Плахтіївській громаді, що входить до складу Білгород-Дністровського району на Одещині, наводять лад з надходженнями до бюджету. Місцеве керівництво переконує людей оформити земельні ділянки за межами населених пунктів у власність, а також укласти офіційні угоди з дрібними фермерами. Адже так звані “одноосібники” землю селян обробляють, але жодної гривні не сплачують у бюджет. Через це громада втрачає гроші, і якщо справи так підуть далі, – навряд чи зможе утримувати соціальну сферу, – а це садки, школи, благоустрій сіл, харчування дітей тощо. Проте дехто з селян чинить спротив, вимагаючи знизити податок. Місцева влада підозрює, що за ними стоять сили, які не хочуть, щоб громада ставала міцною, спроможною і могла самостійно розвиватись.
Позицію керівництва Плахтіївської громади дізналася на місці СИЛА ГРОМАД.

ПлахтіївкаПлахтіївська громада на Одещині знаходиться у серці Бесарабії, колишньому Саратському районі. Вона об’єднала у собі три сільські ради – Плахтіївську, Надеждинську і Ярославську. Іван Лихо – голова новоствореної громади, а до цього 5 років очолював село Плахтіївку. Головним своїм досягненням називає те, що зумів переконати керівництво колишнього колгоспу сплачувати податки в бюджет, а до цього це ніхто не робив. За рахунок надходжень тут зявились тротуари, фонтани, дитячі майданчики, будинок культури. Стверджує: основний дохід громад на півдні Одещини – це сплата за користування землею і оренду землі, тому завдяки цим доходам ОТГ і зможе розвиватись.

Обличчя Плахтіївки змінилось, та тепер голова хоче дати лад усій великій громаді. Для цього потрібні кошти – а де їх взяти, якщо земля у селян неоформлена? І попри те, що зараз її використовують для товарного виробництва, тобто вирощують зенові культури так звані “одноосібники”, – жодна гривня з їхніх доходів  не потрапляє у місцевий бюджет. Мова йде про 700 га “нарізок” за межами села, які обробляють дрібні фермери, але ніде не декларують своїх доходів.

Плахтіївка“У 1991 році держава виділила землі, кому 50 соток, кому 30, по-різному. З того часу люди цю землю не оформляли. Сьогодні вимоги держави. І ви знаєте, що Сергій Рафаїлович Гриневецький вимагає і уповноважив органи місцевого самооврядування навести порядок з землею. Що це означає? Зробить інвентаризацію, вивести з тіні. Якщо взять 700 га за межами села, – коли роздавалася земля, було населеня біля 10 тисяч, тільки по Плахтіївській сільськеій раді. Сьогодні – 5 тисяч населення. Практично платиться до бюджету тільки за 400 гекрат землі. 300 га – землі, які практично не сплачуються податки”, – резюмує голова Плахтіївки Іван ЛИХО.

Голова Плахтіївської громади додає: великі агрогосподарства, працюючи офіційно, сплачують усі доходи в місцеву скарбницю, а це не тільки плата за землю, а й податок з доходів фізичних осіб, 60% якого зараховується в ОТГ. Тим часом дрібні фермери, які обробляють землі місцевих жителів, ніде не зареєстровані як підприємці, тож не заповнюють декларацій, і жодного “подоходного” податку теж не сплачують. А це вже – питання справедливості.

ПлахтіївкаУ Плахтіївську сільську раду Іван Григорович зібрав потужну команду. Призначені старости в старостинських округах, а на посаду землевпорядника запросив найдосвідченішого спеціаліста Саратщини. Володимир Павлович Майстро багато років очолював земельний відділ в Саратській райдержадміністрації. А тепер вже у складі Плахтіївської громади бореться за наповнення бюджету.

“Ми могли б не піднімати це питання, якби виходци самі обробляли ці ділянки. Але коли зробили первірку всіх землекористувачів, пішла дуже негарна картина по громаді. Єсть окремі вихідці, які сьогодні не зареєстровані ні ФОП, ні як юридичні особи, обробляють по 100 і більше гаектар землі, – розповідає Володимир Майстро, в. о. керівника відділу земельних відносин Плахтіївської сільської ради.

Тим часом, законні вимоги зі сплати за оренду землі та прохання оформити свої ділянки викликали протистояння з боку селян. І незважаючи на рішення сесії, яке затвердило розмір сплат у вигляді 1% з вартості гектару – звернулися до сільською ради з вимогою знизити їх майже наполовину. Голова Іван Лихо показує заяву з підписами людей, – і щиро дивується, як можна скасувати рішення сесії?!

МайстроСьогодні зачинщиками цього бунту є депутати сільської ради і районної ради. От Кравченко Іван Іванович, депутат Білгород-Дністровської районної ради, – він на сьогодні обробляє 58 гектар землі: не зареєстрований він як фізична особа, ні договорів землі, – йому сьогодні невигідно, багато платити 1 відсоток, хоче платити 0,6%. Є другий Кравченко, депутат сільської ради – і дуже бгато таких перешкод, будем говорити сама еліта кого вибрали люди, вони не заінтересовані в тому, щоб було наповнення бюджету”, – каже Володимир Майстро, в. о. керівника відділу земельних відносин Плахтіївської сільської ради.

Згідно земельного кодексу, пояснює фахівець, кожен власник має право обробляти тільки свою земельну ділянку. Всім іншим необхідно оформити договірні відносини, якщо їх обробляють ті ж “одноосібники”. Але мешканцям це дуже не сподобалось, адже доведеться сплачувати відсоток з доходів. Це – питання справедливості, пояснюють в с раді, адже тоді як великі агрогосподарства сплачують по 2 тисячі з гектара у бюджет, – численні селяни приховують свої заробітки в тіні. То як же громада має існувати? Звідки брати гроші на школи, садки, харчування дітей, утримання територій?

“Потрібно утримувати дитячі садки, школи, думати про розвиток територій… Може бути ще одна проблема, можливо є якісь другі сили, які заінтересовані у тому, щоб усі ці громади які утворились, не тільки колишнього Саратського району, щоб укрупнити і зробити меншу кількість громад. Але незалежно, яка кількість буде громад, податки все одно треба сплачувати”, – повідомив пан Майстро.

ПлахтіївкаКрім того, місцева влада готова піти селянам назустріч, розуміючи що останні 2 роки неврожай через посуху, карантин, який приносить економічні збитки, – просять привести у відповідність хоча б 20% землі. Відводять для цього необхідний час, аби люди змогли оформити відповідні документи на землю. І почати сплачувати необхідні податки.

“Згідно Указу президента, не менше 3% від нормативно-грошової оцінки. Це 930 грн – нормативна грошова оцінка одного гектара. Якщо взяти 18% ПДФО і 1,5% військового збору, це 185 гривень проплатити. І знову ж таки – на 20 відсотків земель, маєш 100 гектар – за 20 заплати. Але окремі вихідці стали, так би сказати, “в позу” і не захотіли це проплачувати, і не проплачує до бюджету. Більше того, вони не хочуть ні ПДФО платити, і навіть 1%, – будь ласка, знизьте нам до 0,6, і ми будем платити з розрахунку 180 гривень. І все зводять до того, що хай мовляв, вам платять базові господарства. Але базові господаства і так платять сполна”, – каже землевпорядник.

ПлахтіївкаПодібна ситуація і у старостинських округах – Ярославському і Надеждинському. Староста Алла СЛИВКА стверджує, що на території Надеждинського старостинського округу такої неоформленої землі налічується 200 гектарів. Вирощують на численних сотках за селом зернові культури, які продають за вигідними цінами. Тож виходить так: землю обробляють, але вона ніде не обліковується. Так не може бути, переконує керівництво ОТГ, – адже приховувати доходи в той час, як інші платять, – злочин.

“Молоді люди ці земельні  ділянки переписали на пенсіонерів, пенсіонери сьогодні звільнені від податку земельного, все, – вони не проплачують, але получають якусь вигоду вд користування цією земельною ділянкою. Чому й стоть питання, що сьогодні треба приводити у відповідність, тому що держава може зобов’язати перевірити надходження до бюджетів сільських рад, може зобовязати виготовити один кадастровий номер – хоч нас уже ппопередили по Плахтіївці, що з середини літа ми вже можем отримати єдиний кадастровий номер на всі зем ділянки, котрі є навколо села. Потім буде вже проблема, бо люди будуть проплачувати додатково ще й за поділ цих кадастрових номерів. Людям хочем зробити якнайкраще, а отримується як завжди”, – підводить підсумок Володимир Майстро. 

Тим часом місцева влада не збирається відступати. І планує боротись за чесні, прозорі, справедливі надходження у бюджет. Для цього готова й надалі максимально роз’яснювати людям, що потрібно оформити землю і сплатити мінімальні податки.

Я дуже хочу знайти порозуміння з людьми і найти золоту середину. Я дуже чітко розумію, 2 роки неврожаю, люди залізли в великі борги, думаю, ми це виправим  і дійдемо згоди в тому, щоб люди зрозуміли нас. Тому що той бюджет, який покладений на нас – ми повинні забезпечити садки, школи, благоустрій села”, – ділиться очільник Плахтіївської громади Іван Лихо.

Ще детальніше – у ВІДЕО  від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *