У Коблівській громаді людей з інвалідністю перевозить окремий бус

Особливим людям – особлива увага. У Коблівській ОТГ, що у Миколаївській області, надають життєво важливу соціальну послугу громадянам з інвалідністю. Для їхніх перевезень громада за власні кошти закупила сучасний автобус з необхідним устаткуванням, яке дозволяє підняти людей-“візочників” у автівку.

“Служба перевезення людей на візках”, – такий напис великими буквами на білій, здавалось би, звичайній маршрутці. Але вона не зовсім звичайна. Це спеціальний, окремий транспорт для перевезення маломобільних громадян. Його громада передала у користування відділу соціального захисту Коблівської сільської ради.

КоблевоЦю машину нам виділили безкоштовно на початку 2020 року, 5-го січня. Зареєстрували ми її в тільки в лютому із-за пандемії”, – розповідає Раїса Боднар, начальник відділу соціального захисту сім’ї, дітей і молоді Коблеівської сільради.

Першу подорож на новому автобусі зробили у липні, коли до зоопарку на ньому вирушили діти з інвалідністю. За словами Раїси Боднар, протягом 2020 року здійснили 37 виїздів. Окрім цього, за допомогою соціального транспорту надають велику допомогу іншим жителям Коблівської громади.

Є двоє людей з інвалідністю 1-ої групи: Максим Кирлан і Валентина Папулова, у яких дуже важка хвороба, пов’язана з нирками. Їм необхідно тричі на тиждень їздити до обласного центру і робити гемодіаліз”,<%2em> – пояснює пані Раїса.

КоблевоЧерез те, що Валентина Популова пересувається на інвалідному візку, їй було необхідне спеціальне оснащення при транспортуванні до місця гемодіалізу: адже завантажитись разом з візком у звичайне легкове авто – величезні складнощі! А новий автобус має таке устаткування.

Пізніше місцева влада уклала спеціальний договір з мешканкою Новофедорівки, тож таку послугу вона отримує з листопада 2020-го. В дорозі Валентину Дмитрівну супроводжує чоловік Віктор. Радіє, бо це дуже зручно: дружина вже 8 років на гемодіалізі, – раніше возити її доводилось самотужки, але звичайний транспорт для перевезень таких людей незручний, непристосований.

Про оснащення спеціалізованого автобуса розповів його водій Павло Бергалевич, який і допомагає пасажирам.

“У автобуса є підйомник ззаду. Жінка на колясці, чоловік її до машини викотив, він її супроводжує. Ми за допомогою підйомника завантажили, в машині пристебнули і поїхали до Миколаєва”, – пояснює водій.

Аналогічна процедура відбувається і по прибуттю до пункту призначення. За допомогою сучасного устаткування автівки процес завантаження-вивантаження займає лічені хвилини.

За матеріалами “Новини Коблево”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *