Безкоштовне лікування: нові пакети медичних послуг українцям оплатить НСЗУ

1 квітня 2021 року в Україні стартувала нова програма медичних гарантій. У 2021 році її розширили та деталізували. Для пацієнтів таке розширення означає зручніший та зрозумілий маршрут за цими послугами. 

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

У програмі медичних гарантій передбачено 35 пакетів медичних послуг, а її бюджет на 2021 рік становить 123,5 млрд гривень.

Один із нових пакетів – це “Супровід пацієнтів з туберкульозом на первинній ланці”.  На цей пакет свої пропозиції подали 532 заклади. Згідно зі стратегією розвитку протитуберкульозної служби, у 2021 році до цієї роботи долучиться первинна ланка. Не всі сімейні лікарі  будуть працювати із пацієнтами із туберкульозом. Таке рішення буде добровільним.

Тариф становить 775 гривень на місяць. До тарифу встановлюються коригувальні коефіцієнти відповідно до результату лікування: коефіцієнт 2 — за місяць, в якому пацієнта вилікували і 0,75 — за кожен місяць, в якому пацієнт продовжує лікування.

Серед пакетів, які виокремили у 2021 році – лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Пропозиції на цей напрям подав 61 заклади, серед яких 2 приватні.

Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, адже пацієнти з такими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкологією зі своєї кишені.

Тариф за лікування пацієнта з онкогематологічними чи гематологічними захворюваннями становитиме 54 493 гривні. За лікування дітей заклад отримуватиме втричі більше.

Окремим пакетом, який відділили з амбулаторного, є ведення вагітності в амбулаторних умовах. На цей пакет пропозиції подали 712 закладів, 7 з них приватні та 2 лікарі-ФОП.

Жінки зможуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність. У свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. При цьому місце проживання чи прописки не має значення.

Все, що потрібно для того, щоб спостерігати вагітність, є у пакеті “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Тобто аналізи, обстеження, консультації та інше будуть безплатними для вагітної у закладах, з договором на цей пакет.

У 2020 році у медичній сфері відбулись системні зміни, звітують у Службі. Уперше всі надавачі медичних послуг почали отримувати кошти за договором за конкретну роботу, тобто надані медичні послуги. Важливим здобутком є те, що спеціалізовані заклади охорони здоров’я отримали незалежність – управлінську та фінансову. Це одні з ключових результатів реалізації Програми медичних гарантій у 2020 році.

Незважаючи на пандемію COVID-19,  з 1 квітня 2020 року майже всі комунальні медичні  заклади стали працювати за договором з НСЗУ. І отримувати прозору оплату за надану допомогу пацієнтам.

Загалом, у 2020 році понад 1600 спеціалізованих медзакладів уклали договір з НСЗУ. За перший рік дії Програми медичних гарантій у повному обсязі, а це 3 квартали 2020 року та перший квартал 2021 року, спеціалізовані медзаклади отримали за надані послуги понад 100 мільярдів гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *