У Кубейській громаді спростовують звинувачення у небажанні фінансувати Болградську ЦРЛ та вимагають прозорих розрахунків

Голова Кубейської громади, що у Болградському районі на Одещині Петро Кисса спростував інформацію про те, що ОТГ не фінансуватиме Болградську ЦРЛ. Раніше одне з місцевих видань повідомило, що на останному засіданні РДА усі громади колишнього Болградського району, крім Кубейської, погодились виділити кошти на утримання медзакдладу.

Про це Петро Кисса повідомив у відеозверненнні на своїй сторінці у Фейсбук.

Як підкреслив очільник громади, місцева влада погодилась на співфінансування центральної районної лікарні з бюджету Кубейської ради. Проте, депутатський корпус хотів би бачити прозорий і зрозумілий порядок цифр на медичні потреби.

“Стосовно виділення грошей, то депутати Кубейської сільської ради готові їх виділити, але спершу вони хотіли б бачити всі витрати ЦРЛ за комунальні послуги, енергоносії в конкретних цифрах – скільки на воду, газ, електрику, вивезення сміття”, – зауважив він.

Як зазначив Петро Кисса, від початку керівництво медзакладу стверджувало, що за минулий рік оплата комунальних послуг обійшлася в 2,4 мільйони гривень. Пізніше розмір цих витрат було збільшено на 300 тисяч в зв’язку зі зміною цін на газ і світло. Тобто, на 2021 рік у них було заплановано 2 мільйона 700 тисяч гривень. А вже зараз керівництво лікарні заявило про потребу у розмірі 3 мільйонів 700 тисяч гривень.

Питання – звідки з’явився цей ще один мільйон? Так, нам дали розшифровку запланованих видатків. Але вона, м’яко кажучи, дивує. У ній, зокрема, йдеться про те, що лікарнею буде витрачатися 20 тонн води, вивозитися 2 кубометра сміття на добу. На що йде таке споживання води, звідки такий обсяг відходів? Це що – велике підприємство?“, – ставить резонні питання керівник громади.

Як відзначає Петро Кисса,  Кубейській амбулаторії загальної практики сімейної медицини громада виділила 300 тисяч гривень, але у них видатки на утримання були чітко розписані та не викликали питань, на відміну від районної лікарні.

“І, до речі, спочатку нам пропонувалося співфінансування в розмірі 384 тисячі гривень. А на останній зустрічі в райдержадміністрації стало відомо, що лікарня чекає вже понад 500 тисяч гривень з бюджету Кубейської сільради. Та й іншим чотирьом громадам збільшили суми. Я просив, щоб мені надали статистику по кожному із сіл Болградського району, а саме: скільки конкретно жителів цих сіл в 2020-му році звернулися в ЦРЛ. Але ні – не дали“, – відзначив мер.

Остаточне питання про виділення коштів буде вирішувати депутатським корпусом громади на майбутній сесії, резюмував голова.

Нагадаємо, як повідомила Болградська районна рада, з січня 2021 року до повноважень нових власників, тобто міської ради, належатиме фінансування комунальних послуг та підтримка матеріальної бази медичного закладу. Це важка ноша, яку міська рада сама не потягне. Тому докласти коштів на співфінансування на комунальні послуги, енергоносії, харчування та підтримку матеріальної бази запропонували сусіднім ОТГ.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, на території Кубейської громади, яка об’єднала три населені пункти Кубей, Виноградівку і Оріховку, зареєстровано 9,5 тисячі мешканців.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *