Поліцейські офіцери громади з’являться у 5 ОТГ Одеської області. ВІДЕО

П’ять громад Одеської області підписали Меморандум про співпрацю з Нацполіцією. Захід відбувся 4 лютого у конференц-залі головного управління Нацполіції по вулиці Єврейська, 12. Вже цього року на територіях ОТГ діятимуть поліцейські громади, допомагаючи місцевій владі створювати безпечний простір, повідомляє СИЛА ГРОМАД з місця події.

«Поліцейський офіцер громади» – так зветься новий, але важливий проект в житті місцевого врядування. 4 лютого, між поліцією Одещини  та головами п’ятьох ОТГ відбулося урочисте підписання меморандуму про співпрацю та партнерство. А це означає, що за кожною з них відтепер закріплять окремого шерифа. Поліцейський працюватиме на території конкретної громади, буде більш самостійним у своїй діяльності, але, підпорядковуючись поліції, максимально взаємодіятиме з місцевою владою.

“Офіцер громади орієнтован на вирішення безпекових проблем громадян. У нього  повинні бути впізнаваність, доступність серед громадян, не менш 80-90 відсотків. Має розширені компетенції щодо розслідування кримінальних проваджень, щодо проведення документувань по адміністративним провадженням, це й безпека дорожнього руху, превентивна робота, контроль за обігом зброї”, – повідомив Олег БЕХ, начальник ГУНП в Одеській області.

Можливість обрати свого офіцера поліції вже отримали Дивізійська, Красносільська, Кубейська, Лиманська та Новоборисівська сільські громади. В урочистій атмосфері їхні голови підписали двосторонні меморандуми про співпрацю, з іншого боку підпис ставив керівник відомства Олег Бех.

“Я дуже задоволений, що саме Лиманська громада уклала меморандум з Нацполіцією “Поліцейський офіцер громади”. Хочу подякувати депутатському корпусу, що підтримали це рішення, і вважаю, що безпека нашої громади – це один з пріоритетів. Особливістю нашої громади – що є 2 рекреаційні зони, це Російка і Катранка, які також в літній період потребують безпеки громадян”, – повідомив Василь Резніченко, голова Лиманської громади (Білгород-Дністровський район).

Поліцейський громади – не просто захисник, це людина, готова за потреби прийти на допомогу кожному жителю, порадити, скерувати до інших органів, він має працювати у партнерстві з місцевою владою, залучати до співпраці громадськість, у його компетенції – розкриття й профілактика злочинів, робота з підлітками, протидія втягуванню дітей у злочинну діяльність, контроль за обігом зброї у громадян. Оцінювати роботу свого шерифа зможуть самі ж мешканці громад. А от щоб претендувати  на цю посаду, доведеться пройти спеціальну підготовку.

“Уряд надає додаткові посади для введення вказаних територіальних офіцерів громади. Ви повинні розуміти, що в нас на кожну тисячу населення чітко передбачено, скільки має бути поліції. Тобто поліцейський обслуговує близько 7 тисяч населення, у вас 5 тисяч населення, це має погодити Уряд. Далі проводиться конкурсний відбір вказаних поліцейських, для того щоб це була кваліфікована людина, вона повинна не менше 4 років попрацювати, мати стаж офіцера поліції. Тому більшість громад обирає тих поліцейських, яких вони знають, яким довіряють і пропонують саме їх”, – звернувся до голів громад очільник Нацполіції.

Про свою діяльність поліцейський звітуватиме перед громадою, а от фінансова сторона питання, така як встановлення систем відеонагляду, забезпечення робочим місцем, обладнанням, і навіть житлом, – повністю лягає на плечі місцевої влади.

 “В населені пункти, які увійшли в ОТГ, на вересень місяць ми плануємо хоча б такі відрізки дороги, де більший потік автівок, ми хочем контролювать спочатку ці території, а потім будемо розширювать, і це буде успіх наш, якщо ми будемо контролювати проїздні дороги в першу чергу”, – поділився Віктор СКАЛОЗУБ, голова Дивізійської територіальної громади, що у Білгород-Дністровському районі Одещини.

“Поліцейський громади буде знаходитись в наших трьох населених пунктах, буде працювати з дітьми, буде нам помагати як рятувальник, як підтримка, як психолог”, – поділився очікуваннями Петро Кисса, голова Кубейської територіальної громади ( Болградський район).

Цей проект для нас вкрай важливий, на сьогодні ми вирішили розмістити відділення, яке зараз працює, в селі Корсунці. Там компактно проживають українці і ромська діаспора, в нас там є приміщення, трохи ми його облаштуємо відповідно до вимог, плануємо закупити автомобіль, винести це питання на обговорення депутатів громади. Це дуже актуальне питання, бо ми межуємо з місто Одесою, у нас відбувається багато злочинів, тому коли сьогодні дільничний знаходиться в управлінні, бо підпорядкований він Нацполіції, в нього є наради, певні доручення голови відділення. А коли він буде знаходитись в громаді і працюватиме на громаду, ми його залучимо в тому числі і над екологією працювати, і до служби у справах дітей”, – розповіла Марина Архирій, голова Красносільської територіальної громади (Одеський район).

Хто може стати поліцейським громади? І для чого вони в ОТГ?  Дізнайтесь з репортажу СИЛИ ГРОМАД:

https://www.youtube.com/watch?v=dz5_cx9v4wM&t=1s
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *