Юрій Ямковой: громади розпоряджаються майном в рази ефективніше, ніж райони

В Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України уважно слідкують за передачею майна колишніх райрад у новостворені райони. Для завершення цього процесу відведений час до 1 липня 2021 року. Але ті територіальні громади, що були створені на Одещині з 2015 року, вже продемонстрували свої якісні управлінські рішення: як у скороченні непомірних видатків на утримання, так і приведенні до належного вигляду шкіл, садків амбулаторій, будинків культури. Адже зароблені самотужки кошти громади, а саме влада на місцях, вміють “краще рахувати”.

Про це в інтерв’ю СИЛІ ГРОМАД розповів регіональний консультант Одеського РВ АМУ з юридичних питань Юрій Ямковой, який працює в Проєкті ПУЛЬС, що здійснює Агентство USAID.

“Ми навіть перед виборами висловлювати своє бачення, що не треба проводити вибори в райони, там достатньо райадміністрацій. Аби здійснити найголовнішу функцію – передати майно з балансу районів у власність громад, в яких відбулись вибори, в яких легітимна влада, сформовані виконавчі органи і які здатні управляти цим майном”, – пояснив він.

Рішення про вибори у нові районні ради було прийняте державою в останній момент, – продовжує експерт, проте на організацію виборів депутатів від різних політичних партій були витрачені великі гроші платників податків. Крім того, замість запропонованих від початку 4 районів в Одеській області утворили 7, у кожному обрали по 32 депутати (крім Одеського, в якому 64).

Розпоряджатися отриманою власністю одеські громади зможуть на порядок ефективніше, аніж колишні районні ради: вони не “списуватимуть” невідомо куди неймовірні кошти, акумулюватимуть їх на рахунках і розподіляти на реальні потреби, стверджує експерт. Головна мета заключного етапу децентралізації – припинити стару і вдосконалити нову парагдигму управління.

Ми бачили приклад в Біляївці, коли громада ще в 2016 році прийняла на баланс дитячо-юнацьку спортивну школу. І ми протягом 4-5 років спостерігали, що з колишнього, не побоюсь цього слова, хліву холодного, без води, каналізації, без даху, а тепр це повноцінний спортивний об’єкт, куди діти можуть приїздити з усього колишнього Біляївського району. Єдина умова: хай місцеві бюджети Вигоди, Кам’янки, Маяк перераховують кошти в Біляївську міську раду за утримання”, – поділився Юрій Ямковой.

За даними щотижневого моніторингу Мінрегіону, на 29 січня 2021 року громадам Одещини вже передано у власність  95% майна розформованих районних рад.

Більше у ВІДЕО від СИЛ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *