Трави як бізнес: лікарські нагідки можуть принести 60 тисяч доходу з гектару

Українські фермери дедалі частіше починають висаджувати на своїй землі незвичну городину, зокрема, лікарські трави. Для такого рішення є чимало пояснень, зокрема ціна. За кілограм, наприклад, сухих квітів нагідок лікарських можна отримати в середньому 120 гривень.

Про це повідомляє SEEDS.

«Сьогодні середня ринкова ціна за кілограм сухої квітки 120 грн/кг, ви можете отримувати з гектару 60 тисяч чистого прибутку. Рентабельність виходить 46%. Нагідки лікарські, вирощені в Україні, мають гарну якість. Однак краще посівний матеріал закупати у надійних постачальників. Це важливий момент», – розповів Назар Приведенюк, завідувач відділу технології вирощування лікарських рослин Дослідної станції лікарських рослин в м. Лубни, під час вебінару, організованого Growness Group.

За його словами, середня урожайність сухих квітів нагідок лікарських становить 1 т/га (10 кг із 1 сотки), але якщо гарно удобрене поле, достатньо опадів і вчасно збирати суцвіття (без запізнень, не допускаючи формування насіння) то урожайність може становити 1,5-2 т/га (15-20 кг із 1 сотки) сухих квітів.

З 10 кілограмів сирих квітів отримують 1,5-2 кг сухої сировини, додає експерт.

«Зазвичай одна людина за день може зібрати від 25 до 70 кілограмів сирої квітки. Однак не можна проводити збір сировини коли ще не спала роса, або після дощу. Мокрі квіти погано сохнуть і швидко псуються. А ще потрібно пам’ятати: чим частіше збираєш квіти тим більше виростає нових. Якщо стався випадок що не встигли зірвати вчасно суцвіття і вони почали формувати насіння (перецвіли) тоді такі квіти зривають і викидають, чим стимулюють ріст нових бутонів», – додав Приведенюк.

Після збору квітів нагідок їх потрібно відразу розтрушувати тонким шаром не більше 3-5 см (за природнього висушування). Довго зберігати (більше 3-4 годин) у великих купах зірвані сирі суцвіття не можна, вони починають самозігріватися і псуватися.

«Важливий момент: не можна висушувати нагідки на сонці – квітка змінює колір і стає світлою, навіть біліють а це вже є не товарно придатною сировиною», – каже експерт.

Сушити нагідки можна на горищах, під навісом, в ангарах та спеціально обладнаних сушарках. Їх розсипають на мішковині, папері, металевій дрібній сітці чи інших матеріалах що легко пропускають повітря та вологу.

Довідково. Нагідки лікарські або, як ми всі звикли її називати, календула, по праву вважається однією з найпотужніших, цінних і універсальних рослин.

Все розмаїття корисних властивостей, якими нагідки готові поділитися з людиною, обумовлені наявністю в їх складі цінної діючої речовини – календа. Також вона містить органічні кислоти (яблучна, саліцилова і ін.) І каротин, який, до речі, і надає її квітам такий насичений помаранчевий колір.

Крім цього, дана рослина багата дубильними речовинами, фітонцидами, сапонінами, глікозидами, а також може похвалитися присутністю антиоксидантів, магнію, калію і кальцію. Терпкий запах квіток обумовлений наявністю ефірних масел, смолистих і гірких речовин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *