У Любашівському районі державі повернули землю з приватного володіння

Прокуратура Одеської області забезпечила повернення державі земель сільськогосподарського призначення в Любашівському районі, повідомляє прес-служба прокуратури Одеської області.

Прокурори Котовської місцевої прокуратури забезпечили повернення державі земель сільськогосподарського призначення площею 6 га на території Любашівського районі Одеської області.

Любашівський районний суд Одеської області погодився з доводами прокуратури і задовольнив позов про витребування у іноземця зазначених земельних ділянок на користь держави і примусове припинення права власності на ці землі.

Встановлено, що на підставі розпорядження Любашівської райдержадміністрації громадянці Російської Федерації передані в приватну власність дві земельні ділянки за межами населеного пункту для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Цю землю жінка отримала у спадщину за заповітом.

Позовні вимоги прокуратури мотивовані тим, що відповідно до земельного законодавства України, землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземним громадянам. Іноземці можуть набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

А землі сільгосппризначення, які прийняті у спадщину іноземними громадянами, протягом року підлягають відчуженню.

Таким чином, однією з підстав припинення права власності на землю є невідчуження земельної ділянки іноземними особами у встановлений термін у випадках, визначених Земельним Кодексом України.

Зараз рішення суду виконано в повному обсязі, відомості про припинення права власності внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тим самим зазначені землі повернуті у власність держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *