Яка погода на Різдво і Святвечір випаде мешканцям Одещини?

По Україні 6-7 січня, коли християни східного обряду відзначають Святвечір та Різдво Христове, очікується дощова погода, місцями з мокрим снігом, 7 січня – посилення вітру.

Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

За прогнозом синоптиків, завтра, 5 січня, в Одесі протягом дня буде хмарна погода. Удень синоптики прогнозують дощ, але до вечора він стихне.

А ось 6 січня буде сонячно, температура повітря +3-8° градусів за Цельсієм. Тоді як у західних та північних областях цього дня пройде невеликий дощ та мокрий сніг, на решті території без істотних опадів.

7 січня в Україні помірні дощ та мокрий сніг, у південних та центральних областях місцями значні опади та пориви південно-східного вітру 15-20 м/с. В Одесі також прогнозують дощ протягом дня.

Хмарно, але з невеликими проясненнями на Різдво синоптики прогнозують мешканцям бессарабського півдня – у Болграді та Рені, але увесь день дощитиме у Тарутино, Білгороді-Дністровському, Арцизі й Татарбунарах.

Така сама дощова погода очікується і на півночі області: у Любашівці, Саврані, Ананьєві і аж до Роздільної мороситиме протягом дня. Денна температура складе +4-8°, у південній частині місцями 5-9° тепла.

Відзначимо, що за народними прикметами на Різдво і Святвечір визначали майбутній врожай. СИЛА ГРОМАД наводить кілька з них:

“Снігова заметіль на Різдво Христове – до того, що слід чекати хорошого врожаю пшениці. Крім того, заметіль – хороший знак для бджоляра, адже вона віщує гарне роїння бджіл”.

“А ось якщо свято видалося теплим, чекайте холодної весни”.

“Відлига на Різдво – до поганого врожаю овочів”.

“Йде сніг пластівцями або лежить іній – до хорошого врожаю хліба”.

Наші пращури стверджували, що працювати і займатися господарськими справами в Різдво Христове – гріх. Адже так можна нагнати нечистої сили до оселі. Ще є прикмета, якій багато довіряють і донині: “Як проведеш Різдво, такий і рік буде”.

Тому дуже важливо, щоб у Святвечір у вас був багатий стіл з 12 пісних страв – тоді у домі буде достаток весь рік. Старі люди казали: “Не можна сваритися з рідними – тоді проживете рік у розбраті”.

Тож варто помолитися у цей святий день, подякувати Богові за те, що дожили до Різдва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *