Дика природа: поблизу Вилкове заселили диких коней з Латвії

Табун з 20 диких коней, які прибули із заповідників Латвії, випустили на острів Єрмаков на території Дунайського біосферного заповідника, що на півдні Одещини. Дикі коні повертаються в природу України для відновлення природного випасу і підтримки екотуризму в регіоні.

Про це повідомили в організації Rewilding Ukraine.

конДикі тарпановидні коні породи “коник” прибули у жовтні з заповідників Латвії, де вони жили в диких умовах. Після 30-денного карантину їх випустили в дику природу дельти Дунаю, щоб вони паслися, підтримували мозаїчні ландшафти і сприяли збагаченню біологічного різноманіття ієї території.

На острові Єрмаков тварини приєднаються до табуна з 23 коників і стада з 18 водяних буйволів, випущених на острів у 2019 році в рамках цієї ж програми повернення диких травоїдних тварин в природу дельти Дунаю. Досвід показує, що обидві групи тварин добре адаптувалися до свого помешкання: за рік тут народилося троє лошат і четверо телят буйволів. На початку грудня на острові також оселилися чотири благородні олені і 12 ланей.

«Після успішного випуску коників минулого року, ця друга партія посилить вкрай необхідний природний випас в дельті Дунаю. Вони доповнять розмаїття великих диких травоїдних, яких ми вже випустили в дику природу дельти. Адже всі ці тварини пасуться по-різному, їдять різні види рослинності і допомагають створювати і підтримувати різноманітні ландшафти, які можуть прихистити багате природне різноманіття комах, птахів та інших тварин», – зазначив виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко.

Аналіз супутникових знімків показав, що рослинність на острові стала більш різноманітною порівняно з минулим роком. Це може бути пов’язано з появою тут коней і буйволів, що ще потрібно перевірити за допомогою подальшого моніторингу. За кіньми пильно спостерігатимутью Якщо кількість тварин надто зростатиме, декого переселять на інші території.

Дикі коні породи “коник”, яких заселили на острів, відібрані у відповідності зі сформованими сімейними групами, в які, як правило, входять вікові тварини, племінні тварини і їх потомство. Як і вимерлий дикий євразійський кінь Тарпан, від якого вони походять, коники витривалі і добре пристосовані до життя в диких умовах (за українським законодавством вони вважаються дикими тваринами, а не худобою). Маючи надзвичайно стійку імунну систему, вони можуть переживати суворі зими і здатні захищатися від хижаків.

ВІДЕО – Rewilding Ukraine :

https://www.facebook.com/rewildingUA/videos/693850504631622

Масштабні зусилля по відновленню природи в дельті Дунаю, які координуються Rewilding Europe, а в Україні реалізуються Rewilding Ukraine спільно з партнерами з 2018 року, профінансовані Програмою «Ландшафти під загрозою». Вони включають повернення великих травоїдних тварин, таких як коник, водяний буйвол, кулан (дикий осел), гуцульський кінь, олень благородний і лань, та інших природних видів птахів і ссавців, а також відновлення природних ландшафтів і природних процесів на території в 40 тисяч гектарів в Україні, Румунії та Молдові.

Крім регулювання рослинності і підтримки ландшафтів, дикі коні, водяні буйволи та інші великі травоїдні української дельти Дунаю вже залучають до регіону все більшу кількість туристів, незважаючи на вплив Covid-19. До того ж, із закриттям кордонів за кордон, туризм усередині країни стає все більш популярним, і люди починають цікавитися українськими туристичними локаціями. У минулому році команда Rewilding Ukraine початку допомогу громадам регіону в розвитку туристичної інфраструктури та маркетингу, з метою зробити дельту привабливою і відомої природного туристичної локацією як в Україні, так і за кордоном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *