Перевертні в погонах: копів з Ананьєва судять за катування чоловіка, що призвело до інвалідності

Четверо поліцейських відповідатимуть за свої дії перед судом за побиття і катування водія в Одеській області. Слідчі Державного бюро розслідувань 16 грудня 2020 року завершили досудове розслідування у відношенні чотирьох працівників Ананьївського відділення поліції в Одеській області.

Про це повідомила пресслужба ТУ ДБР в місті Миколаєві.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 19 лютого 2018 року співробітники патрульної поліції під час несення служби біля м. Ананьїв зупинили водія автомобіля Ford focus через підозри в управлінні автомобілем в стані сп’яніння. Під час конфлікту, що виник патрульні завдали водієві тілесні ушкодження, в результаті яких він втратив свідомість. Потерпілий був доставлений каретою швидкої медичної допомоги до Ананьївської ЦРЛ у вкрай важкому стані з розривом нижньої частини лівої нирки. Через стан потерпілого, лікарі направили його до Одеської обласної клінічної лікарні для надання медичної допомоги.

Лікар-нарколог в присутності слідчого поліції провів медичний огляд хворого, під час якого він не підтвердив підозри патрульних про сп’яніння водія. На підставі даного висновку потерпілий мав терміново виїхати до Одеси для проведення операції. Але слідчий і в.о. заступника начальника відділення поліції вирішили за допомогою тортур отримати від водія визнання в тому, що він перебував за кермом в стані сп’яніння. З цією метою вони протягом 2,5 годин застосовуючи насильство, утримували потерпілого і не давали йому виїхати в Одеську обллікарню для надання невідкладної медичної допомоги.

В результаті отриманих тілесних ушкоджень та інших протиправних дій співробітників поліції потерпілий визнаний інвалідом 3 групи.

ДБР звинуватило двох працівників патрульної поліції в перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих їм прав або повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням спеціальних засобів, а також болючими і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями за відсутності ознак тортур (ч. 2 ст. 365 КК України).

Крім того, слідчий і в.о. заступника начальника одного з відділень поліції звинувачуються в скоєнні тортур, тобто в умисному заподіянні сильного фізичного болю, фізичного і морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення та інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого вчинити дії, що суперечать його волі, в тому числі отримати від нього відомості та визнання (ч. 2 ст. 127 КК України).

Обвинувальний акт спрямований до районного суду Одеської області. У разі доведення провини обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *