Віталій Кличко закликає президента й ВР залишити збір за акциз громадам

В Асоціації міст України занепокоєні намірами влади з 1 січня 2021 року припинити зарахування до місцевих бюджетів частини (13,44%) акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального. Порахували: внаслідок такого рішення громади втратять 7,5 млрд гривень, а держава втратить ефективний інструмент боротьби з тінізацією у сфері обігу пального. Голова АМУ Віталій Кличко звернувся з відкритим листом до Президента й Верховної Ради.
Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Там пояснюють: відрахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів було запроваджене у 2015 році як компенсація за зменшення надходжень від  ПДФО з 75% до 60%, скасування субвенції на комунальне дорожнє господарство, низки інших податкових платежів. Місцевий акциз з пального для громад – це суттєвий фінансовий ресурс на розвиток: соціальна інфраструктура, місцеві дороги, освітні та медичні заклади, спортивні та дитячі майданчики.

“Від імені Асоціації міст України закликаю Президента України, Голову Верховної Ради України, Голів депутатських фракцій та груп підтримати збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44 % акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального. Переконаний, що це дозволить не допустити зростання дефіциту місцевих бюджетів та сприятиме забезпеченню фінансової спроможності місцевого самоврядування як здобутку децентралізації”, – йдеться у зверненні Віталія Кличка.

В АМУ додають: скасування місцевого акцизу на пальне призведе до критичних соціальних наслідків для населення України. Громади втратять надійне джерело надходжень до місцевих бюджетів у часи економічної кризи, спричиненої пандемією і, як результат, можливість утримувати заклади освіти та охорони здоров’я; фінансувати зарплати вчителів, вихователів, лікарів; здійснювати закупівлі медикаментів та медичного устаткування, необхідних сьогодні для допомоги хворим на COVID-19.
Адже, для багатьох громад акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети.

4 thoughts on “Віталій Кличко закликає президента й ВР залишити збір за акциз громадам

  1. Уважаемый вновь избранный пан мэр, займитесь, наконец, коммуналкой вместе с уважаемыми депутатами Киевсовета, обещавшими перед выборами заботиться о каждом киевлянине.
    Тепло в наших квартирах оставляет желать лучшего даже по сравнению с прошлым годом! Я уже не говорю про горячую воду.
    Как только выборы закончились, качество отопления и горячей воды, как ветром сдуло!
    Надеюсь, что Ваши предвыборные обещания не окажутся пустышкой в очередной раз.

  2. Кличку невідомо ,що влада не дається ,а береться! Працюйте зі своїми депутатами ВР,мери! Кошти повинні залишатись 80 % на місцях, а не віддаватись недолугій верховній владі!”А потім ,тому дам,а тому не дам….

  3. Ще рік влади Зеленського і почнуть ходити по хатах і забирати гроші і хліб.

  4. Виталик, а вы не оборзели? Киев имеет миллиардный бюджет и вам всё мало? Мало мостов? Мало новостроек? мало Шулявского и Троещинского мостов? Мало эл билетов? Мало отстегивают маршрутчики?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *