У селах Визирської громади вивіз сміття безкоштовний

Ще на початку жовтня в малі села Визирської громади став приїжджати трактор з причепом для збору побутового сміття.

Комунальне підприємство «Визирське джерело» завчасно оголосило графік збору ТПВ. Для сіл Порт, Любопіль та Ранжеве, це кожен перший та третій вівторок з 09:00. Для сіл Нова Вільшанка, Міщанка, Кінне та Зоря Труда — це перша та третя п’ятниця місяця, так само з 09:00. Відтепер жителі сіл, згідно з графіком, фасоване у мішки побутове сміття виносять до дороги, а працівники підприємства «Град-Сервіс», завантажують його до причепа і вивозять на санкціоноване сміттєзвалище.

 

Віктор, житель села Порт.

“Дали нам трактор, він приїжджає два рази на місяць. Ми виносимо мішки, вони збирають їх і вантажать. Прекрасно — у дворах чисто, і ми задоволені”,- ділиться пан Віктор, житель села Порт.

Минув всього місяць, як почали вивозити сміття, але зміни у селі вже стали наочними, вважають жителі Порту.

“Стало менше звалищ в селі, сміття стало на дорогах менше, культурно стало”, – каже Микола, місцевий мешканець.

Але іноді побутое сміття жителі сіл не фасують у мішки, тож це ускладнює утилізацію відходів.

“Бажано, щоб було у мішках, тому що сміття роздувається вітром й, таким чином, забруднює територію”, – пояснює водій Анатолій Синиця.

Для всіх жителів Визирської громади, незалежно від матеріальних статків, вивіз сміття відбувається безкоштовно, всі витрати на себе взяла сільрада.

Як виявилось на практиці, небажання оплачувати вивіз ТПВ часто демонструють… люди з непоганим достатком, саме у них і накопичуються борги. І це показник не рівня фінансів, а рівня культури. Тому у Визирці, ще до створення ОТГ, прийняли рішення оплачувати вивіз сміття коштом сільради, в результаті чого село відразу стало чистішим.

Сьогодні позитивний досвід Олександра Токменінова, який у якості тодішнього сільського голови, ініціював безкоштовний вивіз сміття для населення, поширили на всі села громади. У Визирці додатково, а у Першотравневому з самого початку встановили контейнерні баки для збору відходів, а от в малих селах було організовано вивіз сміття в мішках.

В комунальному підприємстві «Визирське джерело» звертають увагу жителів на те, що ТПВ — це виключно предмети, товари, пакування, які втратили споживчі властивості.

Це тверде побутове сміття, а не будівельне, і не відходи від тварин. Дуже часто буває таке, що люди з під кіз, кролів виставляють мішки для вивозу“, –  говорить Сергій Чернецький, керівник КП «Визирське джерело».

Він також підкреслює, що в обов’язки працівників підприємства «Град-Сервіс» входить тільки перенесення мішків в причіп трактора. Прибирання території, якщо сміття було упаковано неякісно та розсипалося, є турботою самих мешканців.

Працівник підприємства не може заходити на присадибну ділянку, тому мішки, які знаходяться за парканом домогосподарства, там і залишаться.

Джерело – “Лиманська Агенція Новин”

One thought on “У селах Визирської громади вивіз сміття безкоштовний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *