У країнах ЄС діятиме правовий статус для трьох українських продуктів

Україна має намір в наступному році отримати юридичний охоронний статус щодо географічних зазначень для меду, горіхів та вин.

Підкомітет Україна – ЄС з питань географічних зазначень ухвалив рішення про надання документів для одержання в Європейському Союзі правової охорони для трьох нових географічних зазначень України, зареєстрованих відповідно до європейських стандартів – «Гуцульська овеча бриндзя», «Гуцульська коров’яча бриндза», «Мелітопольська черешня».

Про це повідомили у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарстваУкраїни.

Як зазначили у Міністерстві, для українських виробників правова охорона в ЄС – “це можливість виходу на європейський ринок продукції із доданою вартістю, що підвищує рентабельність українських товарів та їхню репутацію, стимулює увагу до регіонів їх походження та позитивно впливає на розвиток туризму“.

Водночас у профільному відомстві наголосили, що у планах України на наступний рік – отримати правовий захист щодо географічних зазначень для меду, горіхів, українських вин, тобто продуктів, які є уособленням багатства української природи та традицій.

Нагадаємо, ще у  вересні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень» (реєстр. № 1065) Закон захищає географічні зазначення, тобто назви регіонів та місцевостей, де традиційно виробляються товари з особливими властивостями та репутацією, тобто унікальні товари, які йдуть на експорт.

Адже підписавши Угоду про асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов’язання охороняти європейські географічні бренди від підробок. Водночас українські географічні назви також отримують правову охорону в країнах ЄС.

Нагадаємо, протягом минулого року споживання меду в Україні склало майже половину з усього виробленого в країні продукту – близько 50 тисяч тонн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *