Вбивчі гриби: 30 жителів Одещини у важкому стані, 9-річна дівчинка з Саврані загинула

Трагедіями завершились вживання в їжу грибів жителями Одеської області. Сьогодні померла 9-річна дівчинка з Саврані, яка разом з мамою збирала їх в лісопосадці. Також за останні дні грибами отруїлося кілька десятків людей, серед яких шестеро дітей. У зв’язку з цим поліцейські застерігають: вживання в їжу дикорослих грибів може стати причиною отруєння, а торгівля ними привести до правової відповідальності.

Так, за останній тиждень в регіоні грибами, зібраними власноруч або придбаними на стихійних точках продажів, отруїлися понад 30 осіб, шестеро з яких – діти. А сьогодні, на жаль, найважча з госпіталізованих з отруєнням грибами пацієнток – 9-річна дівчинка з Савранщини – померла в столичній лікарні, так і не вийшовши з коми.

Відомо, що мати дівчинки, з якою вона збирала і вживала гриби, в реанімації, за її життя лікарі продовжують боротися. Цілою родиною, кажуть поліцейські, злягли в лікарню і грибники-аматори в Лиманському районі. Там подружжя, придбавши сумнівні гриби з рук в Одесі, нагодувала ними двох маленьких синів, 2015 і 2017 народження. Аналогічна ситуація і в родині з Кодимського району, де мати, принісши додому власноруч зібраних грибів, з’їла їх разом з доньками 7 і 13-ти років.

Поліцейські стурбовані такою ситуацією, тому закликають людей до здорового глузду. Заради власної безпеки і своїх рідних, особливо дітей, пам’ятайте: слід дотримуватися чітких правил і збирати виключно ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні, не перевіряти сирі гриби на смак, а вживати їх тільки в обробленому вигляді. Про те, що слід оминати стихійні точки торгівлі, годі й говорити – ні якість, ні безпеку товару жоден продавець вам гарантувати там не зможе.

Відзначають поліцейські і про покарання за незаконну торгівлю грибами. Відповідно до ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за торгівлю з рук у невстановлених місцях передбачено покарання у вигляді штрафу з конфіскацією товару. З огляду на ситуацію, що склалася в регіоні з отруєнням грибами, правоохоронці почали превентивні заходи в місцях їх продажу з перевіркою законності такої торгівлі.

Як раніше повідомляли в поліції, станом на вчорашній день, починаючи з 30 жовтня, в Одеській області було зафіксовано 7 випадків отруєння грибами. При цьому з січня по жовтень в регіоні було зареєстровано лише один випадок.

Постраждалі – мешканці Одеси вживали гриби, які купили на Привозі і в місцях стихійної торгівлі (лисички і гриби, схожі на дикорослі шампіньйони). Жителі районів області в основному збирали гриби власноруч.

Симптоми у постраждалих з’явилися через два-три години після вживання грибів – нудота, ріжучі болі в животі, слабкість і так далі. Вони відразу викликали швидку допомогу, яка госпіталізувала їх до медичних установ за місцем проживання.

Єдиний виняток – 9-річна дівчинка з Саврані, до якої швидку викликали майже через добу після появи перших скарг. Дитина у вкрай важкому стані була перевезена з Савранської ЦРЛ до Одеської обласної дитячої лікарні, а потім до Києва, в реанімаційне відділення лікарні «ОХМАДИТ». Сьогодні дівчинка померла, не виходячи з коми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *