В Маразліївській громаді облаштовують лелечі гнізда

Дев’яту платформу для гнізд лелек встановили в селі Широке, що входить до Маразліївської територіальної громади на Одещині, у рамках проєкту “Збереження різномаїття тваринного світу”.

Такі платформи збережуть життя лелек від струму, а електромережі — від обривання, розповів начальник відділу комунікації акціонерного товариства “ДТЕК Одеські електромережі” Олександр Доброєр.

Микола Нестеренко, який мешкає на центральній вулиці села, згадує, гніздо лелеки на опорі поблизу його будинку з’явилося 5 років тому. Щороку сюди прилітають птахи і висиджують від одного до трьох яєць. За словами Миколи, це єдино гніздо на усе село.

"Має підтримати гніздо та створити безпеку": на Одещині встановили платформу для гнізд лелек

Незручностей немає, казали, що вони курчат беруть, але у нас поряд курчата, і вони їх не чіпають. Лелеки прилітають, підмостили гніздечко, згодом вона сідає, а він їй приносить корма. Бувало так, що посиділа вже так, а тут вітер подув і вони вмирали. Але останнім часом вони почали добре зростати”, – поділився Нестеренко.

Аби встановити платформу на бетонну опору електромережі та залишити гніздо лелек цілим, робітники підіймали його краном за допомогою сталевих барів. Після чого його встановили на платформу, усі сторони якої обмотали сталевими прутками, розповів майстер розподільчої дільниці Володимир Павленко.

Платформа має отвори, без них гніздо не буде дихати і пташенята та яйця можуть задихнутися. Тому воно має дихати та вентилюватися киснем. У нас готові кронштейни йдуть під бетонні опори і платформа робиться під них. У нас скоба йде під платформу, встановлюється платформа, скобою зціплюється за опору і прикручується”, – пояснив Володимир.

"Має підтримати гніздо та створити безпеку": на Одещині встановили платформу для лелек

Зняте гніздо разом із платформою підіймали за допомогою крану. Для того, аби конструкція витримала навантаження та добре трималася на опорі, там зробили спеціальне кріплення. Цьогоріч проєкт з влаштування конструкцій для гнізд в області розпочало акціонерне товариство “ДТЕК Одеські електромережі”.

"Має підтримати гніздо та створити безпеку": на Одещині встановили платформу для лелек

За словами начальника відділу комунікацій Олександра Доброєра, гнізда лелек можуть важити від 200 до 500 кілограмів. Птахи будують їх роками на стовпах із дротами, приносячи та скріплюючи гнізда гілками та болотом. Однак це може загрожувати як життю лелек, так і цілісності дротів, запевнив Олександр.

"Має підтримати гніздо та створити безпеку": на Одещині встановили платформу для лелек

Платформи, які ми робимо мають підтримати гніздо, створити безпеку для самого лелеки і його малих птахів, які доволі часто від усього страждають. А також зберегти самі мережі, забезпечити їх від можливих аварій”, – розповів Доброєр.

"Має підтримати гніздо та створити безпеку": на Одещині встановили платформу для лелек

Він додав, що у листопаді у Білгород-Дністровському районі встановлять другу платформу для гнізд лелек. Загалом від початку літа 2020 року такі ж конструкції частково встановили на територіях Миколаївської, Любашівської та Окнянської громад.

Олександр Доброєр також зазначив, до кінця поточного року планують влаштувати 26 платформ в 11-х районах Одеської області.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *