В Ренійському районі фермери з депутатами говорили про неврожай на Бесарабії

В рамках робочого візиту до Ренійського району Одеська обласна рада ініціювала проведення виїзної наради у селі Орлівка щодо ситуації, яка склалася в аграрному секторі у зв’язку із аномальною посухою.Рені

Про це повідомляє сайт Одеської облради.

В нараді взяли учать перший заступник голови обласної ради Вадим Шкарівський, заступник голови обласної ради Юрій Дімчогло, заступник голови обласної державної адміністрації В’ячеслав Овечкін, народні депутати України, які представляють Одеську область, керівництво Ренійського району, а також представники аграрних господарств Ренійського, Болградського, Ізмаїльського, Арцизького, Саратського, Кілійського, Татарбунарського і Тарутинського районів.

Під час наради було визначено першочергові заходи для підтримки фермерських господарств півдня Одеського регіону, які через посуху сьогодні опинилися на межі банкрутства і потребують фінансової допомоги з боку держави.

«Рекордно низька кількість опадів призвела до зниження обсягів виробництва озимих і ярих культур в більшості регіонів країни. Найбільш катастрофічна ситуація склалася на півдні, зокрема, в Одеській області. Регіон, який протягом багатьох років був лідером з вирощування ячменю, озимого ріпаку та гороху, сьогодні зіткнувся з втратою від 75 до 90 відсотків врожаю. Щоб не допустити банкрутства аграрного сектору, зберегти робочі місця, запобігти зростанню цін на продукти харчування і забезпечити продовольчу безпеку регіону, ми підготували ще одне звернення від Одеської обласної ради до центральних органів влади щодо негайного реагування на дану ситуацію та розробки комплексу заходів для підтримки малих та середніх підприємств. Зокрема – це надання фінансової допомоги з боку держави постраждалим сільгосппідприємствам, надання низьковідсоткових кредитних програм, компенсації сплати відсотків за існуючими кредитними договорами», – зазначив Сергій Паращенко.

За оцінками фермерів, в результаті безсніжної зими і відсутності опадів на полях Бесарабії загинуло до 75% очікуваного урожаю. У результаті, господарства несуть величезні втрати, оскільки в посівну кампанію вклали в неї значні кошти, а тепер, по суті, залишилися наодинці зі своїми проблемами, а подекуди й кредитами. Внаслідок цього підприємства виявляться не в змозі сплатити податки і зарплати працівникам, а також виплачувати своїм пайовикам орендну плату.

Нагадаємо, що на минулій позачерговій сесії Одеської обласної ради було підтримано депутатське звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України про вжиття невідкладних заходів з метою зменшення негативного впливу посухи та забезпечення формування ресурсів зерна врожаю 2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *