У Березівці вшанували 34 річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС

24 квітня в місті Березівка на Одещині біля пам’ятного знаку загиблим ліквідаторам аварії на ЧАЕС відбувся мітинг-реквієм з нагоди Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Цього дня весь світ разом з Україною відзначив 34 роковини найбільшої техногенної катастрофи за всю історію ядерної енергетики.

Про це повідомив міський голова Валерій Григораш на своїй сторінці у Фейсбук.

Князь ХачатрянВшанувати пам’ять жертв Чорнобильської трагедії прийшли разом із секретарем Березівської міської ради Сергієм Шевченко, депутатами Одеської облради Князем Хачатряном та Миколою Бібом, головою Березівської райради Віталієм Мосійчуком, головою Березівської РДА Юрієм Головіним, заступником голови Березівської райради Валентиною Димовою, начальником УСЗН РДА Миколою Моряком, а також приєдналися і ветерани-чорнобильці. Здійснили покладання квітів до пам’ятника героїв-ліквідаторів і вшанували загиблих хвилиною мовчання. Опісля разом із колегами вручили чорнобильцям продовольчі пакунки з продуктами харчування”, – розповів мер.

Слід нагадати, що о 1:23 ночі 26 квітня 1986 року на Чорнобильському реакторі № 4 прогримів вибух, і кілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася протягом 10 днів. Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і постраждали сотні рятувальників. Реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто величезну кількість радіоактивних речовин.

За потужністю радіоактивний викид у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. В результаті аварії стався викид йоду-131, цезію-137, стронцію-90, ізотопів плутонію та інших радіоактивних часток. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

За офіційними даними, від наслідків аварії на ЧАЕС померло 200 тисяч людей. Але за неофіційними — удвічі більше. Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоров’я людей важко і досі – тільки від раку, що розвинувся в результаті отриманої дози радіації, помирають сотні тисяч людей. Прип’ять і навколишні села ще кілька століть будуть небезпечними для проживання.

Радіаційне лихо захопило людей зненацька. Евакуйовані втратили все: житло, речі, роботу, минуле життя. А найголовніше — здоров’я. І ще гірше — дуже багато з них з часом втратили життя”, – нагадав Валерій Григораш.

А вже 27 квітня продуктові набори для ліквідаторів аварії на ЧАЕС розвезли по сільським радам. Разом з депутатом Одеської обласної ради Князем Хачатряном, головою Березівської райради Віталієм Мосійчуком, очільник Березівської ОТГ Валерій Григораш здійснив вручення пакетів з продуктами харчування та борошном для роздачі чорнобильцям відповідно до списків УСЗН РДА.

Серед перших пакети отримали Заводівський сільський голова Максим Кутовий, Степанівський сільський голова Тетяна Матієць, Новоселівський сільський голова Юрій Якименко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *