На півночі Одещини на відео зафіксували суховій

У селі Ставрово Окнянського району що на Одещині, піднялася пилова буря. Фото і відео природного явища опублікував Олександр Попеску.

Регіон страждає від посухи – ні краплі вологи в грунті. Вітер легко піднімає сухий верхній родючий шар, і отримуємо пиловий шторм. Це не просто якесь нетипове і дивне природне явище, а передвісник великої біди – повного спустошення землі і подальшої деградації землеробства“, – написав в Facebook Олександр Попеску.

Піщана буря відноситься до дивовижних природних явищ, яким учені знайшли наукове пояснення. Цей феномен дістав ще декілька назв: порохова буря, пилова буря, піщаний шторм. Це небезпечне для життя людей і тварин явище має також несприятливі екологічні і економічні наслідки.

Сред них – ушкодження або повне знищення рослин, знищення родючого шару землі, що веде до зниження її сільськогосподарської продуктивності.

https://www.facebook.com/RexMacedonem/videos/2273740089589075/?t=16

Про небезпеку залишитись без врожаїв, через цьогорічну засуху попереджують і фермери Одещини. Для озимих культур погіршення агрометеорологічних умов збіглося з критичним періодом розвитку — формуванням, колосінням та цвітінням колосу. Нестача вологи призводить до значного зниження, а то і втрати урожаю.

На півночі Одеської області складається вкрай критична ситуація, яка потребує термінового вирішення. Погодні умови та суховійні явища негативно вплинули на розвиток та ріст ранніх ярих зернових, починаючи з посівного періоду. Дана ситуація призведе до занепалу економіки в цілому”, – звертає увагу на жовті ниви Любашівського району Анатолій Артеменко, депутат Одеської облради.

Нагадаємо, раніше, 16 квітня, піщана буря бушувала в Києві. Через неї і пожежі в Чорнобилі і Житомирській області рівень забруднення повітря української столиці піднявся настільки, що на деякий час Київ зайняв перше місце в антирейтингу великих міст з найбруднішим повітрям.

Довідково:

Піщана буря – це перенесення великої кількості піщинок і пилу надпотужним вітром на величезні відстані, при якому спостерігається підйом пилу і піску на декілька метрів у висоту. Іноді вітер піднімає в повітря пісок чи грунт на десятки і навіть сотні метрів.

ВІДЕО – Олександр Попеску

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *