Чорний дим і полум’я: пожежі в екосистемах є справою людських рук – ДСНС

Рятувальники переконані, що причинами масштабних пожеж у природних екосистемах найчастіше є наслідки людської легковажності. Саме громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо навесні, коли починають масово наводити лад на присадибних ділянках: спалюють сміття та залишки сухої рослинності, залишаючи багаття догорати біля полів. Такі вчинки є вкрай небезпечними, адже в умовах поривів вітру, вогонь миттєво розповсюджується на сотні квадратних метрів на сухостій та очерет.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС в Одеській області.

Так, лише з початку березня в Україні виникло вже близько 3 тисяч пожеж на відкритих територіях та в екосистемах.

15 березня читачі нашого видання СИЛА ГРОМАД зафіксували на відео ділянку очерету Дністровських плавнів, охоплену полум”ям на Одещині. Очевидці повідомили, що пожежа розгорілася у Біляївському районі, поблизу траси Одеса-Рені, за селом Маяки.

Як стверджують місцеві мешканці, випалювання сухого очерету там відбувається щороку. Вогонь охопив територію площею в 10 гектарів. Нагадаємо, це вже не перша пожежа в цьому районі, – 24 лютого вогонь вже знищив комиш на території 15 гектарів.

https://www.facebook.com/727630804292612/videos/236799944115513/?modal=admin_todo_tour

Як повідомляють в ДСНС, випадки загорянь на відкритих територіях цими днями були зафіксовані також на Полтавщині, Дніпропетровщині, Луганщині, Житомирщині, Хмельниччині та у Черкаській області. Завдяки своєчасним повідомленням, вогнеборцям пощастило приборкати вогонь на початкових стадіях загорянь та запобігти поширенню на більші площі. Проте завжди є ризик, що маленьке займання клаптику сухої трави може перекинутися на житлові будинки.

Зважаючи на збільшення кількості таких загорянь, Служба порятунку закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі у природних екосистемах.

Перш за все, не слід розводити багаття біля лісової зони, в полях, а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки. 

Слід пам’ятати, що пожежі в екосистемах також можуть спричинити тяжкі наслідки, зокрема, неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та поруч розташовані споруди, руйнування родючого шару ґрунту та загибель тварин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *