Чим далі від центру, тим менше контролю: в Держаудитслужбі назвали причини недоїмок до бюджетів міст і ОТГ Одещини. ВІДЕО

За останні 6 місяців держауждитори Південного офісу Держаудитслужби перевірили Біляївську міську ОТГ і Затишанську селищну ОТГ, а також провели ревізію бюджетів у Ананьївського та Кодимському районів. Загалом спеціалісти виявили порушень та недоїмок до бюджету на суму 40 млн грн. Три чверті з цих коштів – те що “недопоступило” до бюджету, а одна чверть, близько 11-12 млн грн складають “зайві” витрати – нарахування, здійснені з порушенням чинного законодавства.

Про це в ефірі одеського телеканалу “А1” розповів начальник Південного офісу Держаудитслужби Олег Муратов.

Насамперед порушення в укладаннях договорів оренди землі, несвоєчасне укладання додаткових угод у звязку зі зміною грошово-нормативної оцінки, оформлення правовстановлюючих документів, тому що ми розуміємо, якщо немає документів, – то вони платять лише податок тих підприємств, що були раніше. Для прикладу, по Ананьївському району, це додаткових 6 млн гривень. По невеликій Затишанській ОТГ це 4 млн гривень, це досить суттєві кошти”, – повідомив пан Муратов.

Багато питань виклакає і сплата податку так званої “пайової участі”. Забудовники, які зводять нерухомість, і мають сплачувати 1 % до місцевих бюджетів за житлову і 10% – за комерційну, враховують, що цей вид податку діє в Україні останній рік, – у 2020 році його відстояла Асоціація міст України. Тим часом будівельні компанії, прогнозує Олег Муратов, цього року затягуватимуть із термінами здачі квадратних метрів в експлуатацію, очікуючи відміни сплати своїх внесків вже з 2021-гу.

Тоді як ці кошти вкрай необхідні місцевим бюджетам, адже мали б піти на покращення соціальної інфраструктури, будівництво шкіл, садків, соціальних об”єктів – як це вказано в Законі “Про регулювання містобудівної діяльності”. Так, у місті Одесі, де будівництво ведеться активними темпами, податок з пайової участі досягає 50% власних доходів міста.

Між тим, на місцях за цим слідкують не зовсім ретельно, переконаний керівник Держаудитслужби. Як і за іншими джерелами доходів.

“Часто працюють без договору, просто не укладаються договори. А місцева влада за цим не слідкує. Наприклад, в Ананьївському районі 1 млн грн недоотримано, в місті Подільську 300 тисяч недоотримали. І таких маса питань. Водні фонди теж – близько мільйона по області. Далі, оренда і продаж комунального майна. Або здається взагалі без документів, є багато адміністративних одиниць, де нема порядку всього цього”, – зазначив Олег Муратов.

Однак, додає керівник аудиторської служби, з 1 лютого 2020 року набрав чинності новий закон про оренду та продаж комунального майна, тому ситуація прогнозовано зміниться в кращий бік.

Серед причин недоїмок до місцевих бюджетів в містах і ОТГ Одеської області Олег Муратов назвав дуже слабку кадрову базу у віддалених районах області, віддаленість від обласного центру, де вважають, що контролери можуть “не доїхати”; а також досить низький контроль з боку громадськості.

Більше – у ВІДЕО з проєкту “Реальне життя”:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *