Сморід, погрози та душ раз на тиждень: нелюдські умови утриманців Балтського інтернату

Підопічні Балтського психоневрологічного будинку-інтернату на Одещині поскаржилися представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях на застосування щодо них з боку персоналу образливих слів, криків та погроз.

Про це повідомили у пресслужбі омбудсмена.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександр Остапенко разом з працівниками Відділу регіонального представництва Уповноваженого Яною Кузьміною, Геннадієм Грозовим, та регіональним координатором взаємодії з громадськістю в Одеській області Людмилою Ямщиковою здійснили моніторинговий візит до Балтського психоневрологічного будинку-інтернату в Одеській області.

Зі слів опитаних підопічних, працівники установи регулярно у примусовому порядку змушують їх безоплатно виконувати важкі господарські роботи у приватному секторі місцевих мешканців.

Моніторингова група зафіксувала неналежні умови проживання підопічних закладу, а саме: ліжка у кімнатах розміщені впритул одне до одного, зношена постільна білизна, відсутні приліжкові тумбочки і шафи, в яких можна зберігати власні речі, відсутні ємності з питною водою, воду підопічні п’ють з-під крану у санітарних кімнатах, однак висновку санітарно-епідеміологічної служби про якість води групі не надали. У корпусах інтернату відчувається різкий неприємний запах. Гігієнічні процедури проводяться один раз на десять днів. Підопічні не мають вільного доступу до ванної кімнати та не в повному обсязі забезпечені засобами особистої гігієни.

У підопічних немає жодних розваг, окрім телевізора, який розміщений в одній із житлових кімнат. Одночасно дивитися телепередачі можуть лише декілька осіб.

Особи, які прикуті до ліжка, не виходять на вулицю та не мають доступу до свіжого повітря. У палатах відчувається різкий специфічний запах випорожнень. На ліжках деяких підопічних були відсутні простирадла, ковдри, подушки. За підопічними не наглядають належним чином: їх не мили через відсутність гарячої води. Утім, бойлери, які встановлені у кожному відділенні, були вимкнені. Біля ліжок відсутня питна вода.

Порушуються в установі і права підопічних з інвалідністю: приміщення установи не пристосоване для їхнього проживання, адже пороги у всіх кімнатах унеможливлюють вільне пересування, у туалетах та ванних кімнатах відсутні спеціальні пристосування.

В установі відсутні стенди з контактною інформацією державних інстанцій, до яких підопічні інтернату можуть звертатися для захисту своїх прав.

Нагадаємо, у п’ятницю, 14 лютого, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у південних областях здійснив моніторинговий візит до Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балтської районної державної адміністрації, який розташований у с. Піщана Балтського району.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *