Освіта, медицина, дороги: Кілійська громада визначила стратегію розвитку

Новий рекорд встановили на черговій 33-й сесії Кілійського міської ради. Трохи більше години знадобилося депутатам Кілійського міської ради, щоб розглянути і прийняти відповідні рішення по 112 питанням на сесії, яка відбулася минулої п’ятниці, 31 січня.

Кілійський міський голова Павло Бойченко подякував депутатам за роботу у “турборежимі” і зазначив, що цьому посприяла їх активна праця на засіданнях постійних комісій, на яких завчасно з дебатами розглядалися всі питання і вироблялися консолідовані рішення.

Ця сесія визначила стратегію розвитку життя громади практично на весь рік. Було затверджено Програму соціально-економічного розвитку Кілійської міської ОТГ на 2020 рік, яку мер, незважаючи на скромний бюджет, назвав амбітною. Вона включає проекти, пов’язані з благоустроєм, фінансуванням комунальних підприємств, реконструкцією доріг та іншими соціально значущими заходами. Знайомлячи депутатів з Програмою, начальник відділу розвитку ЖКГ Юрій Ніколенко зазначив, що на її виконання передбачено 309 мільйонів 445 тисяч гривень. 25 мільйонів 329 тисяч – за рахунок міського бюджету, 284 мільйони – інші надходження. У Програмі розвитку міський голова виділяє три стратегічні напрямки, для реалізації яких передбачені ресурси місцевого, обласного та Державного бюджетів.

Освіту на новый щабель

Перший напрямок стратегії розвитку Кілійської ОТГ – освіта. Порядку чотирьох мільйонів гривень буде вкладено в розвиток матеріально-технічної бази шкіл, що, на думку міського голови, позитивним чином відіб’ється на навчальному процесі.

Уперше, ймовірно, за останні роки кошти будуть вкладені не стільки в ремонт: заміну вікон і дверей, а безпосередньо в сам освітній процес. Будуть закуплені нові комп’ютерні класи, які замінять застарілі, встановлені десять років тому. Нове обладнання. Це якісно підвищить освітній процес. Будуть закуплені нові шкільні меблі в Кілійську другу школу. І цілий ряд інших заходів. Також заплановано у співфінансуванні з областю придбання нового шкільного автобуса. Сподіваємося, що у нас вистачить ресурсів також відремонтувати спортзал в Кілійської першої школи і завершити ремонт спортзалу у другій. У Кілійській гімназії заплановано 153 тисячі на протипожежні заходи, які включають заміну всіх дверей пожежних виходів”, – розповів мер.

Шевченківську школу № 2 чекають глобальні і кардинальні перетворення. Велика реконструкція навчального закладу узгоджена з областю. Загальна вартість проєкту 20 мільйонів гривень. Співфінансування з місцевого бюджету передбачається в розмірі 3 мільйонів. Решта 17 – з Державного. Проект реалізується в рамках анонсованої Президентом України інфраструктурної програми «+100 шкіл, 100 дитячих садків». За підсумками реконструкції навчальний заклад постане повністю оновленим. В дану програму в Одеській області включено всього п’ять громад, в числі яких і Кілійська. Міське керівництво має намір також привести в належний стан всі санвузли навчальних закладів. І в першу чергу міських шкіл (першої, третьої і гімназії). З більш детальною доповіддю про те, які зміни чекають сферу освіти ОТГ, виступив перед депутатами керівник відділу освіти Сергій Мергут.

Медичний розвиток

Другий напрямок Програми розвитку Кілійської ОТГ – медицина. Міським керівництвом запланована низка проектів, спрямованих на поліпшення умов надання медичної допомоги.

По-перше, ми затвердили кошториси та штатний розпис медицини первинної і вторинної ланки: Центру медико-санітарної допомоги та Центральної районної лікарні, яка є лікарнею Кілійської об’єднаної територіальної громади, але обслуговує і буде обслуговувати жителів усього району, включаючи жителів Вилківської громади і всіх сіл. Ми будемо відстоювати інтереси медичних працівників і пацієнтів. Ми не допускаємо навіть гіпотетично можливість скорочення медичних послуг або скорочення відділень на базі ЦРЛ. У нас заплановані серйозні заходи і по первинці, і по вториннці. Найближчим часом буде введена в експлуатацію амбулаторія в селі Ліски. Всі роботи завершені. Чекаємо відповідне медичне обладнання. Крім цього, спільно з ЦПМС міського бюджету профінансує ремонтні роботи в амбулаторії села Шевченкове, де буде облаштовано дитяче відділення, а також за рахунок коштів місцевого бюджету буде побудований гараж і офіс проміжної станції «Швидкої допомоги». Там буде забезпечено вісім робочих місць. Це дозволить більш оперативно надавати допомогу жителям Шевченкове та прилеглих Дмитрівки і Трудового”, – зазначив міський голова.

Найголовнішим проектом, реалізованим у вторинці, мер вважає будівництво в Кілійської ЦРЛ приймально-діагностичного відділення.

«З урахуванням того, що в першому півріччі по всій країні стартує медична реформа медустанов другого рівня, медицина буде пріоритетом для нас в першому півріччі», – зазначає міський голова.

Завершити роботи планується протягом двох-трьох місяців. Відділення включатиме дві сучасні палати реанімації, кабінет телемедицини, завдяки чому кілійські лікарі отримають можливість проводити консультації з оперативних методів лікування. І новий рентгенкабінет з новим обладнанням, а також ряд інших послуг, які значно підвищать якість і рівень медицини. Будівництво та обладнання відділення обійдеться в шість з гаком мільйонів гривень. Однак кадрове питання в сфері медицини з кваліфікованими фахівцями ще доведеться вирішувати. У якості мотивації, для залучення молодих лікарів міське керівництво розглядає можливість надання житла.

Інфраструктурні проекти

Третій стратегічний напрямок у розвитку громади – це інфраструктура. Розповідаючи про нього, Павло Бойченко виділяє проект з реконструкції в Кілії вулиці Перемоги, згідно з яким дорожнє полотно (на ділянці від поліклініки до вул. Кубишкіна) по цій плиткової дорозі «закатана» у два шари асфальту, що дозволить значною мірою знизити гуркіт проїжджаючих по дорозі великих вантажівок, від яких місцевим жителям спокою немає. Проект реалізовуватиметься за рахунок дорожнього фонду Одеської області, яким передбачено 22 мільйони гривень.

«Ми супроводжуємо і лобіюємо цей проект. Але починаючи від тендерних процедур і закінчуючи прийманням – все буде здійснюватися службою місцевих доріг Одеської області», – зазначив мер.

Надалі міське керівництво має намір вулицю Кубишкіна і вулицю Букова реконструювати подібним чином з облаштуванням в районі порту разворотні майданчики для вантажного транспорту. Загальна вартість може досягти сорока мільйонів.

Другий проект, який міська рада має намір реалізувати, але вже за рахунок державної субвенції на інфраструктурний розвиток, це ремонт вул. Української в Кілії. Однак у вищих колах влади щодо розподілу коштів поки зберігають мовчанку.

У плані розвитку ОТГ знайшло відображення і будівництво спортивних комплексів з дитячими майданчиками в Кілії (в районі школи-гімназії) і в Шевченкове. Для мешканців багатоквартирних будинків теж є хороша новина: в місті буде продовжено роботу по ремонту дахів, під’їздів та благоустрою в цілому. Міська рада чекає пропозиції від КП «Житлосервіс», який нещодавно очолив новий керівник Віталій Марченко, щодо інфраструктурних проектів на селищах ПМК і СРЗ. У селі Шевченкове буде завершений ремонт вул. Суворова. Частина необхідної суми – 1 мільйон 800 тисяч гривень, виділених обласним бюджетом – вже є. Виділення відсутніх коштів буде лобіюватиметься. Ряд інфраструктурних проектів заплановані і в селі Ліски. Але міський голова не приховує, що виконання Програми соціально-економічного розвитку буде залежати від наповнення бюджету.

Затвердили міські програми

Під час сесії були прийняті рішення по більш ніж двадцяти міським цільовим програмам, серед яких «Милосердя», «Здоров’я», «Кілія – стародавнє місто»  та інші. Так, зокрема, фінансування програми «Милосердя» збільшили до 500 тисяч гривень і об’єднали з програмою, за якою надавалася допомога на лікування відповідно до рекомендацій ЦПМСП.

Як і раніше, люди, що опинилися в складних життєвих обставинах або за станом здоров’я потребують лікування, можуть, зібравши пакет необхідних документів, звернутися за матеріальною допомогою до міської ради. Внесені зміни в програму «Шкільний автобус» стосуються збільшення заробітної плати водіям, на яких лежить велика відповідальність за безпеку перевезення школярів та організацію підвезення дітей до школи. Через низьку зарплатню і високі вимоги водії часто змінювалися. Зіткнувшись з плинністю кадрів, керівництво відділу освіти клопотало перед міською радою про збільшення зарплати водіям, депутати затвердили зміни. Начальник відділу освіти Сергій Мергут сподівається, що це забезпечить постійну роботу водіїв.

На даний момент діють три маршрути: два шкільних і один за наймом. Понад півсотні питань, розглянутих на сесії, ставилися до так званого земельного пакету: вони стосувалися затвердження технічної документації та інших питань.

Авторка – Анна Булій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *