У місці катастрофи танкера Delfi морська вода забруднена кадмієм, свинцем і хромом

Морська вода в районі аварії танкера Delfi дуже брудна і може бути віднесена до п’ятого з шести рівнів забруднення.

Такі експертні висновки зробили екологи, грунтуючись на результатах досліджень, проведених Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім. Думанського НАН України, повідомила народний депутат Тетяна Плачкова.

Проби води були відібрані 23 грудня 2019 року – через місяць після аварії. І хоча в цілому якість води відповідає встановленим нормативам, за змістом токсичних металів норми перевищені: міді – в 30,95 рази, ванадію – в 14,9 рази, кадмію – в 160 разів, кобальту – в 6,1 рази, свинцю – в 32,5 рази, цинку – в 49,4 рази, нікелю – в 9 разів, миш’яку – в 9,3 рази, хрому – в 151,2 рази.

Це небезпечно, оскільки надходження в організм людини надлишкової кількості металів загрожує виникненням бронхіальної астми, захворювань нирок, печінки, серцевою гіпертонією, дерматитами, може привести до загальної інтоксикації. Крім того, вміст натрію перевищує норму більш ніж в 3 рази, а це значить, що в трюмах танкера є специфічні вантажі.

Таким чином, висновок невтішний: аварія призвела до забруднення морського середовища району пляжу «Дельфін» в Одесі токсичними металами. Екологи відзначають, що необхідно якомога скоріше прибрати танкер з пляжної зони і взагалі з Чорного моря.

Нагадаємо, 22 листопада 60-метровий танкер Delfi під прапором Молдови сів на мілину недалеко від одеського берега (пляж Дельфін). Команда, що складалася з трьох громадян України (22-річний житель Ізмаїла, 39-річний житель Херсона, 55-річний житель Одеси), відмовилася від евакуації, проте після того, як судно перевернулося, це довелося зробити за допомогою водолазів. Двом морякам через сильне переохолодження знадобилася госпіталізація, причому в найгіршому стані перебував капітан, який провів кілька годин у воді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *