Мешканців Білгорода-Дністровського закликали не купувати курятину у стихійних торговців

Держпродсподспоживслуж­ба застерігає жителів Білгорода-Дністровського від придбання курятини в місцях стихійної торгівлі на території міста.

По це повідомив на брифінгу очільник Білгород-Дністровського районного управління ГУ Держпродсподивслужби Петро Сьомік, повідомляє прес-служба міської ради.

Він повідомив, що в січні поточного року на одному з промислових підприємств у Вінницькій області було зареєстровано гибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз “грип птиці” типу А. Цей випадок спонукав посилити ветеринарно-санітарний контроль над суб’єктами господарювання, пов’язаного з вирощуванням, утриманням та реалізацією живої птиці.

Петро Сьомік нагадав, що пташиний грип – це різновид грипу, що уражає птахів респіраторним та респіраторно-фекальним шляхом або через шлунково-кишковий тракт. Віруси пташиного грипу можуть інфікувати інші види тварин, а також людей. Люди заражаються пташиним грипом при тісному контакті з хворою домашньою птицею під час утримання її, забою та обробки. Він підкреслив, що є ряд вимог, яких повинні дотримуватися власники птиці, щоб уберегти господарства від грипу. Зокрема, для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні забезпечувати виконання «Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах». Серед рекомендацій: на час міграції диких птахів домашню птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо). Проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень,. Надавати доступ спеціалістам ветеринарної медицини для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок свійської птиці.

При підозрі захворювання чи загибелі птиці необхідно звертатися до спеціаліста ветеринарної медицини. В Білгород-Дністровському районі управління Держпродспоживслужби знаходиться на території села Бритівка по вул. Лиманській,116. Телефони: 098-437-70-64 та 096-019-10-52.

Для запобігання захворюваності на пташиний грип купівлю птиці слід здійснювати лише в місцях санкціонованої торгівлі, тільки при наявності ветеринарних супровідних документів, – підкреслив Петро Сьомік. – Ні в якому разі не купуйте птицю на стихійних ринках на кшталт відрізку вулиці Миколаївської у Білгороді-Дністровському. Цю птицю ніхто не перевіряв, вона може бути небезпечною для вашого здоров’я”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *