Бесарабські міста і курорти в ОТГ збільшили дохід від туристичного збору

Доходи від туристичного збору в Одеській області за 2019 рік становлять 21,4 мільйонів гривень. Це на 84,5% більше в порівнянні з показниками 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба Одеської ОДА.

Лідерами за обсягом туристичного збору серед міст обласного значення є Одеса – 11,6 млн гривень. На другому місці – Білгород-Дністровський з результатом 4,7 млн ​​гривень. Також останніми роками маршрути Ізмаїла стали більш привабливими для гостей. В 2019 туристичний збір в місті склав 241,1 тисяч гривень. Це у п’ять разів більше, аніж в попередньому 2018 році.

А ось п’ятіркою районів-лідерів за доходами від туристичного збору виявилися:

  • Овідіопольський (465,2 тисячі гривень)
  • Лиманський (288,9 тисячі гривень)
  • Білгород-Дністровський (184,8 тисячі гривень)
  • Кілійський (136,6 тисячі гривень)
  • Татарбунарський (117,6 тисячі гривень).

Крім того, ОТГ стають своєрідними точками тяжіння. Там створюють туристичні продукти, які покращують туристичну привабливість. У 2019 лідерами серед громад стали Шабівська (1 млн гривень) і Дальницька (1, 5 млн гривень).

Відзначимо, що туристичний збір є податком, який надходить до місцевих бюджетів. Його ставки встановлюють місцеві ради в рамках статті 268 Податкового кодексу України.

До 1 січня 2019 це було орієнтовно 0,5-1% вартості всього періоду проживання туриста. Однак, з 1 січня 2019 вступили в силу зміни до Податкового кодексу. Зокрема, внесені зміни до даної статті ПКУ, яка регулює порядок оподаткування туристичним збором. Відзначається, що ставка збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади за кожну добу тимчасового розміщення особи в місцях проживання (ночівлі), в розмірі: до 0,5% – для внутрішнього туризму; до 5% – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї людини на добу тимчасового розміщення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *