Сьогодні мед входить в топ продуктів, після оливкової олії та кави, які найчастіше фальсифікують. Про це повідомив директор компанії «Асканія-Пак» Володимир Рубан в інтерв’ю “НВ. Бізнес”.
«Світові переробники занепокоєні якістю меду, що поставляється на їхні ринки, адже неякісний продукт з азіатського ринку заполонив світ у великих обсягах. У нього низька ціна, тому активно імпортується і витісняє з ринку натуральний мед з високою ціною», — зауважив Володимир Рубан.
За його словами Україна меду не імпортує, а кілька відсотків, зазначених у статистиці, — це реекспорт, тобто повернення раніше експортованого меду з різних причин. При цьому, фальсифікація меду в Україні також відбувається.
«Дослідження говорять про те, що більше 50% рідкого травневого і акацієвого меду в Україні — це фальсифікат і, на жаль, ця цифра щороку зростає. Це завдає шкоди як здоров’ю українців, так і репутації українських переробників меду, адже при виявленні фальсифікату під час експорту рівень довіри іноземних компаній-імпортерів українських виробників різко знижується», — розповідає експерт.
Він додав, що фальсифікація меду може відбуватися на всіх трьох етапах: бджолярами, заготівельниками та переробниками меду або експортерами.
«Коли ми перевіряємо мед в лабораторії, то далеко не вся його кількість проходить перевірку, близько 10-15%, в середньому по сезону, нам доводиться вибраковувати», — розповів директор компанії «Асканія-Пак».
За його словами, найбільш поширеними причинами бракування меду є: наявність заборонених речовин (антибіотики), невідповідність фізико-хімічним параметрам і безпосередня фальсифікація меду.