Безпека і харчування: в Одесі запроваджують нові вимоги для дитячих садків

Віддаючи дитину в дитячий сад, про що, перш за все, переживають батьки? Вірно: про безпеку свого маляти. Тому що життя і здоров’я дитини – це головне. Але останні трагічні випадки, серед яких пожежа в дитячому оздоровчому центрі “Вікторія”, що призвела до фальних наслідків,  доводить, – далеко не у всіх дитячих закладах діти можуть відчувати себе в безпеці. Тим більше малюки. Харчові отруєння, травми на майданчиках, несправні побутові прилади і навіть загроза пожежі вже не раз ставали причиною трагедій.Райдужний

Минулого тижня в дитячому садку «Райдужний» зібралися представники десятків приватних дошкільних установ Одеси та області, щоб обговорити проблеми безпеки дітей. Ініціатором і організатором освітянської зустрічі став департамент освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації, залучені профільні консультаційні центри. Були вручені почесні грамоти директорам установ, діяльність яких була високо оцінена департаментом освіти. Серед нагороджених – директор дитячого садка “Райдужний” Алла Древова.

Райдужний

За словами головного спеціаліста Департаменту освіти і науки ОДА Олени Карс, ситуація з безпекою серйозно погіршилася півтора роки тому, коли уряд вніс зміни в умови ліцензування дошкільних установ. Сьогодні, для того щоб отримати таку ліцензію, дозволи департаменту освіти, пожежної охорони або інших спецслужб не потрібні. Потрібно тільки заяву, документи керівника, статут і письмове зобов’язання засновника дотримуватися чинного законодавства. У тому числі і в питаннях безпеки. З одного боку, це знімає адміністративне (і корупційне) навантаження з об’єктів. З іншого, може призвести до серйозних порушень з боку безконтрольних адміністрації приватних дитячих садів. Через це, за словами Олени Карс, несумлінні засновники можуть відкрити приватні дошкільні установи в напівпідвальних, горищних або інших непристосованих для цього приміщеннях житлових будинків.

Відсутність запасного виходу, розмір кімнат, їх захаращеність і навіть обмін повітря – усе це може зіграти фатальну роль під час пожежі або іншої надзвичайної ситуації. Крім того, в деяких установах можуть взяти на роботу фахівця без педагогічної освіти або медичних книжок. І це ще один фактор ризику. Не кажучи вже про те, що не у всіх приватних садках є свій медичний працівник. І якщо дитині несподівано стане погано або трапиться травма, то першу допомогу надати не буде кому.

На нараді говорили так само і про проблеми харчування в дошкільних установах. За словами Лілії Ільніцької, заступниці директора Департаменту освіти і науки ОДА, проблема якості продуктів, які потрапляють на стіл дітей – це зона відповідальності адміністрації установи. Батьки мають повне право знати, звідки і які продукти поставляють в садок, як вони готуються і як складається меню.

«Сьогодні в Міністерстві освіти активно обговорюється механізм нових підходів до харчування в навчальних закладах, створення відповідних умов для безпечного і якісного харчування, з урахуванням всіх особливостей здоров’я дітей, – каже Лілія Ільніцька, заступниця директора департаменту освіти і науки ОДА, – про всі такі особливості харчування батьки повинні говорити з адміністрацією садка».

Райдужний

РайдужнийГоворячи про сучасні підходи до питання здорового харчування дітей гарним прикладом може стати дитячий сад «Райдужний». Тут не перший рік практикують систему так званого «шведського столу» для вихованців. А також уважно підходять до запитів кожної конкретної дитини.

«Наприклад, у дитини алергія на рибу або окремі фрукти, а може взагалі спеціальна дієта, – розповідає директор дитсадка« Райдужний» Алла Древова. – У нашому закладі розроблена картотека страв, де по кожній страві видно закладка продуктів і батько може підійти до лікаря і обговорити склад супчика або котлети! Ми завжди йдемо назустріч і завжди надаємо заміну того чи іншого блюда. У нашому закладі ведеться суворий контроль за продуктами харчування (сертифікацією продукції і її належним зберіганням), готовою продукцією та санітарно-гігієнічні обстеження. В садку так само строго дотримуються норми вимог з охорони праці, пожежної безпеки і проводяться планові випробування і перевірки електрообладнання».

Вікторія Анісімова, представник регіонального консультативного центру настійливо радить батькам звертати увагу на обладнання садка протипожежною сигналізацією та вогнегасниками. А також познайомитися в дитячому саду з людиною, яка відповідає за протипожежну безпеку і зможе навчити дітей, як діяти в разі надзвичайної ситуації.

«Дітей з допомогою гри повинні познайомити з розташуванням приміщень, добре знати, де знаходяться виходи. Розповісти куди бігти у разі евакуації. І в цьому питанні дуже важлива допомога і участь самих батьків», – каже Вікторія Анісімова.

Більшість фахівців-педагогів визнає, що серйозною проблемою сьогодні є брак дитячих садочків. Звідси і необачність батьків і неуважність до питань безпеки в низці установ. Адже вибирати, по суті, нема з чого. Але такий підхід не зможе бути виправданням у разі трагедії.

Загалом, якщо ви віддали або збираєтеся віддати свою дитину до дитячого садка, будьте уважні і не бійтеся ставити питання. Від цього може залежати безпека вашого сина чи доньки.

Авторка – Олена Саніна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *