Кабмін скасував «непідйомні» для міст граничні тарифи на тепло і гарячу воду

Уряд схвалив рішення, яке сприятиме стабільному проходженню опалювального сезону. Рішення попереднього Кабміну було визнано неринковим, а тому відмінене. 

Аби усунути загрозу відключення міст від газу, ухвалено рішення про скасування необґрунтованих економічних ставок тарифів, які були встановлені наприкінці червня 2019 року попереднім урядом. У випадку її реалізації ряд міст опинились би перед загрозою відключення опалення та гарячого водопостачання через неможливість покриття собівартості їх послуг.
28 жовтня Асоціація міст звернулася до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням скасувати постанову №560, якою встановили заздалегідь “не підйомні” для міст граничні тарифи на послугу з постачання теплової енергії для населення та послугу з гарячого водопостачання.
«Для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними, а впровадження таких змін призведе до повного припинення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню», – зауважив виконавчий директор Асоціації України Олександр Слобожан, який представляв інтереси органів місцевого самоврядування на засіданні Уряду.
Нагадаємо, раніше занепокоєння постановою № 560 Уряду, якою пропонується встановити граничні тарифи на послугу з постачання теплової енергії для населення 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку), а також послугу з гарячого водопостачання, висловили мери міст Ізмаїл, Білгород-Дністровський Чорноморськ та Теплодар.
Так, в  “Ізмаїлтеплокомунерго”, яке надає послуги з опалення мешканцям близько 300 житлових будинків, обігріває 17 шкіл, 7 закладів охорони здоров”я, СИЛІ ГРОМАД розповіли, що сума в розмірі 31 мільйон гривень, яку місту доведеться викласти самотужки, аби оплатити недостачу коштів для роботи комунального підприємства, була б непосильною.

Окрім того, запропоновані постановою рішення прямо порушують ст. 142 Конституції України, яка передбачає обов’язок держави забезпечити компенсацію витрат органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, а також вимоги частини першої статті 15 Закону України «Про ціни та ціноутворення», відповідно до якої Кабінет Міністрів України при встановленні державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язаний відшкодувати різницю між такими розмірами за рахунок коштів державного бюджету.

Нагадаємо, Уряд Гончарука відмінив постанову попереднього Кабінету Міністрів, згідно з яким був обмежений ріст тарифів на гарячу воду та тепло.

Як повідомили в пресслужбі Міністерства енергетики і навколишнього середовища, на засіданні члени Уряду визнали постанову Кабміну від 26 червня 2019 року такою, що втратила чинність.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *