В Лиманській громаді створили патруль з охорони лісосмуг, який в першу ніч виявив вандалів

В ніч з 29 на 30 жовтня на чергування заступила перша група швидкого реагування з запобігання випилювання лісосмуг в Лиманській об’єднаній громаді.

До її складу увійшли місцеві мешканці, – і у першу добу патрулювання виявили порушника. Як розповів Олександр Федоров, який у складі бригади моніторив територію, підозрілі звуки, схожі на роботу бензопили, було звечора чутно між селами Лиман і Трапівка, але через опади та вітер місце злочину не виявили.

Вже близько 6 години ранку місцевий житель повідомив про підозрілий рух невідомої автівки в дубовій лісосмузі на межі з селом Приморське. Машину марки “Деу” встановили гарячим слідом, водій пояснив, що не місцевий.

Вирішили перехопити незнайомця через кілька кілометрів. Але, помітивши нас, авто кардинально змінює напрямок і починає рухатись в сторону моря. Від нас тікали… Переслідуючи авто, помічаємо свіжоспилені один за одним дубові пеньки та гілля дерев. Наздогнати незнайомця вдалося в селі Приморському. Переконавшись, що нікуди від нас не дінеться, зупинився сам. Сідоволосий чолов’яга років 50-60, розгублено запевняв, що “заблукав”, – розповів Олександр Федоров.

Лиманська ОТГ

Лиманська ОТГ

В автівці знаряддя рубки активісти не виявили. Лише, кажуть, насторожило багато одягу на задньому сидінні. Громадські патрульні переконані: зловмисники діють скоріш за все, кількома групами. Спочатку висаджують “заготівельників”, які ріжуть дерева на частини, а пізніше забирають деревину вантажівками і везуть на продаж.

В Лиманській сільській раді вирішили взяти ситуацію під свій контроль. Згідно з розпорядженням Лиманського сільського голови Василя Резніченка, напередодні створили тимчасову комісію для попередження незаконної вирубки в лісосмугах громади.

Вирубують кращі дерева, вибирають найгрубші дуби, в селі Трапівка все повипилювали, – вже посадок майже нема! Мене це дуже обурює, тому на сесії і порушили це питання, – створити робочу групу з охорони лісосмуг. Щоночі  чергуватимуть у нас шість бригад, по четверо людей в кожній, я сам особисто також візьму участь в патрулюванні, щоб зберегти лісомуги, висаджені ще нашими батьками, від повного знищення”, – повідомив голова  Лиманської громади Василь Резніченко.

 

Василь РезніченкоЛиманська ОТГ

Польові лісосмуги потрапляють під сокиру жителів сіл, які вирубують дерева, щоб не замерзнути взимку. Між тим, головна їхня функція – захищати грунти від водної та вітрової ерозії, а безкарна їх вирубка призводить до масового спустошення сільськогосподарських угідь.

За вирубку насаджень в лісосмугах передбачена кримінальна відповідальність. Але на практиці захисні лісосмуги залишаються найбеззахиснішими перед злочинною діяльністю людини.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *