Незвичайне природне явище: в Тузлівських лиманах хмари комарів підіймаються на 50 метрів від землі

У Національному парку «Тузлівські лимани» зафіксували незвичайне явище. Над трав’янистими угіддями, над величезною мілководною і вологою частиною НПП «Тузловські лимани», третій тиждень поспіль, ніби клуби диму, піднімаються вгору скупчення комах.

Така собі чорна “хмара” сягає заввишки 50 метрів від землі. При цьому комахи видають різкі звуки.

Про це на своїй сторінці написав керівник НПП Іван Русєв.

«Це мільйони і мільйони комарів-звонцов, чисельність яких в НПП «Тузловські лимани» обчислюється мільярдами. Це одні з наймасовіших комах національного парку”, – розповів еколог.

Незважаючи на специфічність, видовище зачаровує. Для більшості птахів, які мешкають в парку, комарі є кормом. Хірономіди, або комарі-Дергун, або хірономіди (Chironomidae) – дуже велике сімейство із загону Двокрилі (Diptera). В цей період року і до середини жовтня, в теплу днину, ще триватиме роїння цих дивовижних комах.

Вдень, особливо у спекотну погоду, комарів немає, вони ховаються під листям, у сирих місцях. З’являються зазвичай ввечері, особливо в безвітряну погоду. Вітер заважає комарам збиратися в хмари, що досягають іноді величезних розмірів, і тому здається, що у вітряну погоду комарів менше.

Насправді їх кількість не залежить ні від напрямку вітру, ні від його наявності взагалі. І не варто лякатися кількості таких комарів. Ці крихітки з пухнастими вусиками зовсім не є небезпечними. Вони навіть вкусити не можуть, на відміну від своїх побратимів – настирливих комарів-кровопивць. Харчується комарик лише на стадії личинки – детритом і мікроорганізмами. Дорослі особини комара взагалі не харчуються, їх ротові органи недорозвинені, тому укусів цих комарів не варто побоюватись.

Авторка – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *