Обласна рада намагалась “протягти” дозвіл на видобуток піску в обхід Біляївської ОТГ

На черговій сесії Одеської обласної ради, в обхід Біляївки та громади, депутати збиралися дати погодження Державній службі геології та надр України про надання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобутку піску та гравійно-піщаних порід на території міста в районі Зеленого хутора, яка прилягає до житлових будинків. Цьому намагався завадити Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров. Він звернувся до депутатів Одеської обласної ради із закликом не підтримувати рішення, яке прямо може нашкодити жителям Біляївки.

Раніше з подібним зверненням служба зверталася до Біляївської міської ради. Однак, вивчивши питання, депутати категорично та одностайно відмовили їй в наданні дозволу.

Біляївська міська рада завжди готова підтримати розвиток бізнесу на території громади, – пояснив Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров, – але якщо ставити на ваги дохід від нового підприємства та шкоду, яку воно може завдати мешканцям, чиї будинки поруч, дорогам, які вбиває зазвичай перевантажений транспорт, землям, яку кар’єри не рекультивують після себе – тут не могло бути іншого рішення. Окрім того, стратегія розвитку громади, яку ми розробляли спільно – це пріоритет для розвитку зеленого туризму та збереження екології”.

Коли в порядку денному сесії облради з’явилося це питання, в Біляївці не залишилися байдужими.

З трибуни обради мер Біляївки пояснив депутатам облради, що це питання – в компетенції Біляївської міської ради, а ніяк не обласної. Оскільки мова йде про землі в межах міста, які більше того, прилягають до житлових будинків. Також повідомив, що це питання вже розглядали в Біляївці і не погодили його. Тому міський голова закликав депутатів не підтримувати це рішення.

Відповідаючи на запитання присутніх, міський голова Біляївки наголосив, на території Біляївської громади, в межах території Біляївської міської ради – діючих кар’єрів немає.

Після міського голови на трибуну вийшов депутат Волканов, який пояснив позицію земельної комісії обласної ради, яка ухвалила проєкт рішення та винесла його на обговорення сесії обласної ради.

Він стверджує, що розглянули це питання, оскільки відмова у розгляді була б фактичною згодою на надання такого рішення. Хоча в проєкті рішення могло лунати “не надати згоду”, а “відмовити в наданні згоди”. Окрім того, мотивує рішення комісії тим, що це робочі місця та поповнення місцевого бюджету, необхідно враховувати позицію місцевої ради, але треба голосувати за це питання.

Біляївський міський голова зазначив, що це буде перший крок до отримання ліцензії. Позитивне рішення може спровокувати конфлікт в громаді. Він не потрібен, а власникам підприємства, які хочуть в межах міста видобувати пісок, не варто витрачати гроші на ліцензію, та взагалі давати їм надію на те, що тут вони зможуть видобувати пісок. Також міський голова обурився, що представника Біляївської громади навіть не запросили на комісію, де приймають рішення стосовно майбутнього міста. І попросив депутатів не голосувати за це рішення.

Голова облради Сергій Паращенко ставить питання на голосування. За – 33 проти – 1, утрималися – 1, не голосували – 49. Всього – 71. Рішення не прийнято.

Уявити, що було б після ухвалення такого рішення – нескладно. Поруч з будинками Зеленого хутора міг з’явитися кар’єр, а вулицями Біляївки пішов би багатовантажний транспорт – дорогами, які так складно та дорого будувати, – вважають в Біляївській ОТГ.

Джерело – Біляївка.City

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *