Радіаційний фон в нормі: одеситів просять не хвилюватися через ядерний вибух у Росії

Про це повідомила Державна екологічна лабораторія комунального підприємства “Муніципальний центр екологічної безпеки” в постійному режимі проводить моніторинг радіаційного фону в Одесі.

Моніторинг проводиться в місцях масового скупчення людей – в центрі міста, спальних районах і інших місцях. Інформацію про моніторинг опублікувала прес-служба Одеської міської ради після того як в соціальних мережах стали з’являтися нібито копії “Плану дій, затвердженого 9 серпня 2019 року директором Укргідрометцентру. Вибух стався на військовому полігоні поблизу селища Ненокса в Архангельській області Росії сталася пожежа під час випробування ракетного двигуна. Державна корпорація “Росатом” повідомила про загибель п’ятьох своїх працівників. Також постраждали ще двоє співробітників Міноборони РФ.

Трагедія сталася під час робіт, зв’язаних з радіоізотопним джерелом живлення, який входить до складу ракети – це пристрій, який генерує енергію шляхом її видобутку з природного процесу розпаду радіоактивних ізотопів (це звичні нам радіоактивні хімічні елементи, тільки з іншою атомною масою або кількістю нейтронів в ядрі; ізотопи урану, наприклад , використовують, в ядерній енергетиці).

Згодом російський Гідрометцентр оприлюднив інформацію, що через вибух на військовому полігоні 8 серпня в Северодвінську рівень радіації перевищував звичні показники в 4-16 разів. За словами метеорологів, перевищення потужності дози гамма-випромінювання було зафіксовано в 6 з 8 пунктів міста.

Попередньо відомо про 15 постраждалих від вибуху у військовій частині. Шестеро людей в критичному стані. Їх за допомогою вертольотів спочатку доставили в лікарні Архангельська, через день транспортували до Москви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *