В Одеській області можуть залишити 4 райони

29 липня в Одеській обласній раді відбулося засідання круглого столу щодо перспектив формування нової системи адміністративно-територіального устрою Одещини під головуванням першого заступника голови обласної ради Олега Радковського.

Захід було організовано Українською асоціацією районних та обласних рад (УАРОР) за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

До відкритої дискусії були запрошені голови районних рад та районних державних адміністрацій Одещини, об’єднаних територіальних громад. Основними спікерами виступили експерт УАРОР з питань реформи органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади Олександр Даниленко, головний юристконсультант УАРОР та експерт Олег Тимощук, а також представники Мінрегіону.

Учасники круглого столу обговорили передумови для створення нової моделі адміністративно-територіального устрою Одеської області на рівні районів. Нових “укрупнених” центрів планується 4, з адмінцентрами в Подільську, Одесі, Білгород-Дністровську та Ізмаїлі.

Згідно з розрахунками, найбільшим стане район з центром в ОДесі, який об’єднає 19 громад, або 64% населення області і 30,8 % її території.

Другим за розміром стане Подільський район. Він охопить майже 30% площі регіону, до нього увійдуть 15 громад, у складі з 285 тисячами мешканців.

Білгород-Дністровський район об’єднає 11 громад з 281 тисячою жителів, що складає 11,8% від загальної кількості населення.

І останній район з центром в Ізмаїлі зможе об’днати 9 громад, 14,5% території і 279 тисячі населення.

Проект поки що на стадії узгоджень повідомляють в облраді. Але вже зараз на карті Одеської області з визначеними “укрупненими” районами з’явилися білі плями. Значна віддаленість до нових центрів багатьох громад на півночі і на півдні Одещини у багатьох експертів викликає занепокоєння.

Чи залишиться запропонований проект без змін, або ж розглядатимуть інші варіанти укрупнення районів – покаже час. Наразі відомо, що центрами укрупнених громад можуть стати тільки міста обласного значення, де кількість населення складає 50+ тис. чоловік.

 

райони

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *