Консультація на відстані: жителям Одещини доступна мережа фахових медиків

11 липня в Одеській обласній клінічній лікарні відкрили телемедичний центр для проведення лікарями дистанційних консультацій з пацієнтами з віддалених населених пунктів.

З 15 квітня система працює в 84 медустановах регіону.

На даний момент проведено вже більше 5000 консультацій. Система SymplexMed також дозволяє відправляти інформацію про пацієнтів в потрібну медустанову: рентгенівські знімки, кардіограму, УЗД, МРТ і КТ (за наявності відповідного обладнання).

Отримати допомогу можна за допомогою відеозв’язку або офлайн в спеціально обладнаних кабінетах місцевих лікарень, звернувшись до фахівця-консультанта, який допоможе зареєструватися на сайті і заповнити заявку.

«На жаль, час і відстань можуть бути критичними факторами для життя і здоров’я людини. Завдяки телемедичному центру можна обмінюватися фаховою інформацією, і для вирішення конкретної ситуації з хворим підключати не тільки фахівця регіонального і національного рівнів, а й провідних фахівців міжнародних клінік», – зазначила в.р.і.о. губернатора Одеської області Світлана Шаталова.

На створення всієї мережі було витрачено майже 2 млн. 945 тис. грн. Пацієнтів віддалено консультують понад півтори сотні лікарів по 21 напрямку. Найбільший попит у хворих – на консультації кардіологів, рентгенологів і пульмонологів.

«Одеський регіон дуже великий, і приїжджати пацієнтам на консультацію з віддалених районів – накладно. Ці технології дійсно допомагають заощадити гроші і час. У 90% випадків такі консультації є ефективними. Фахівцям, які знаходяться на периферії, не завжди вистачає кваліфікації прийняти якесь клінічне рішення. Найбільш яскраво це проявляється в акушерстві та гінекології. Бувають також ситуації, коли в зимовий період немає можливості дістатися обласного центру, а проблема потребує термінового вирішення. Щодня, в середньому, у нас буває 25-30 консультацій. Ми регулюємо навантаження на кожного лікаря, складаючи графік для кожного, тому проблем практично не виникає», – розповів заступник головного лікаря по медичній частині Обласної клінічної лікарні Микола Баязитов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *