Українські студенти-медики вперше здають іспит за міжнародними правилами

Сьогодні, 1 липня, більша частина студентів 3 курсу спеціальності «Медицина» вперше складають міжнародний іспит з основ медицини (IFOM) як частину Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ).

Оскільки такий іспит проходить вперше, серед студентів і викладачів є багато побоювань щодо його складання. З різних міст України надходять повідомлення про те, що складання іспиту намагаються саботувати в різний спосіб. МОЗ України оперативно інформуватиме про перебіг іспиту. Якість медичної освіти потребує прозорої і чесної оцінки, адже сьогоднішні студенти – майбутні лікарі, які нестимуть відповідальність за здоров’я і життя українського суспільства.

Українські студенти складають IFOM українською мовою у веб-форматі, іноземні – українською та англійською у веб-форматі або російською у паперовому варіанті. Сьогодні іспит складають у паперовому варіанті та в залежності від забезпечення комп’ютерами в кожному місті частинами у веб-форматі. Нагадаємо, IFOM містить 160 питань та перевіряє рівень професійної компетентності із фундаментальних дисциплін, які студенти вивчають протягом перших трьох років навчання.

“МОЗ України бажає успіху всім студентам і гарантує справедливу оцінку без корупції. Формування порогу «склав-не склав» відбудеться після аналізу результатів і відповідей студентів з урахуванням факту, що такий іспит відбувається вперше та навчальні програми можуть відрізнятись у різних університетах України та світу. Результати складання іспитів усіма студентами проаналізує фахова панель із залученням представників МОЗ України, МОН України, університетів та незалежних експертів. Така практика визначення порогу «склав-не склав» звична для різних країн світу, зокрема, для України. Наприклад, після проведення іспиту встановлюється поріг у випадку ЗНО. Якщо у тестах IFOM будуть питання з мінімальною кількістю правильних відповідей (наприклад, через особливості викладання у ЗВО), ці питання не впливатимуть на результат «склав-не склав» – йдеться у повідомленні МОЗ.

Забезпечення належних умов проведення атестації студентів – обов’язок ректорів університетів. Викриття фактів саботажу іспитів з боку закладів вищої освіти може стати причиною розірвання трудових контрактів з керівництвом таких закладів.

Загалом протягом 1-3 липня іспит мають скласти 12 877 студентів-медиків.

Якщо студенти не з’являться на іспит або у будь-який інший спосіб без поважних причин не візьмуть участь у тестуванні, вони отримують результат «0». Повторно скласти іспит можна лише один раз, у 2019 році – у серпні, відповідно до графіка Центру тестування, за власний кошт.

Якщо повторна спроба буде невдалою – відрахування, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *