Стратегія на 3 роки: які дороги мають з’явитися в Одеській області

В Одеській обласній державній адміністрації затвердили План перспективного розвитку Одеської області на 2019 – 2021 роки, який містить список автомобільних доріг, які планують відремонтувати.

20 червня 2019 року в.о. голови Одеської обласної державної адміністрації Світлана Шаталова підписала розпорядження №740 / А-2019 «Про затвердження плану перспективного розвитку Одеської області на 2019 – 21 роки». На сайті Одеської обласної державної адміністрації оприлюднений текст цього документа.

Стосовно Одеси, то до плану перспективного розвитку Одеської області внесено капітальний ремонт дамби Хаджибейського лиману – його запланували провести в 2019-20 роках. Крім того, План передбачає запуск магістрального трамвайного маршруту «Північ-Південь» в Одесі вже в цьому або наступному році. Також передбачена реалізація в Одесі проекту «Безпека дорожнього руху», в рамках якого в обласному центрі з’явиться мережа безпечних пішохідних переходів, а також велодоріжки.

Що стосується інших транспортно-інфраструктурних програм, то з 2019 по 1921 роки в Одесі планують реалізувати програму «Електробус», в рамках якої будуть проводити модернізацію тролейбусів, а також створювати зарядну інфраструктуру в депо і на маршрутах. Розвитку велосипедного транспорту сприятиме програма «Розвиток велоінфраструктури».

Також в Одесі планують реалізувати проекти, пов’язані з пасажирським судноплавством: згідно з одним з них будуть розвивати морські прогулянки на катерах і теплоходах, другий передбачає запуск круїзного судноплавства в Чорному морі за маршрутом Болгарія – Румунія – Україна – Грузія – Туреччина.

Цікава пропозиція стосується міста-супутника Одеси – Чорноморська, адже план перспективного розвитку Одеської області передбачає завершення будівництва постійного мостового переходу через Сухий лиман на трасі Одеса-Чорноморськ в селі Малодолинське, а також розвиток портової інфраструктури Чорноморська.

В іншому місті-супутнику Одеси – Південному, також планують розвиток портової інфраструктури з будівництвом парусної марини «Південна гавань» і капітальний ремонт проспекту Григорівського десанту. Крім цього, Планом перспективного розвитку Одеської області передбачено проведення ремонтів автомобільних доріг державного і місцевого значення.

Зокрема, в Ананьївському районі Одеської області заплановано провести капітальний ремонт автодоріг Т-16-37 Подільск – Долинське – Мар’янівка; С160103 Коханівка – Шимкове – Романівка; Т16-12 КПП «Федосіївка» – Подільськ – Ананьїв; О-162544 Захарівка – станція Мардарівка – Долинське – Шимкове.

В Арцизькому районі заплановано поточний ремонт автотрас Т16-08 Болград – Червоноармійське – Арциз – Сарата; О-160203 Арциз – Нові Каплани – Василівка; З-160203 Т-16-08 – Крива Балка – М-15; О-160201 Арциз – Виноградівка – Спаське і О-162318 Нове Тарутине – Надрічне – Весела Долина – Мирнопілля – Арциз.

У Балтському районі Одеської області заплановано капітальний ремонт вулиць Ковальської і Пушкінської, що в адмінцентрі громади.

У Білгород-Дністровському районі заплановано ремонт автодороги С-160405 від села Дальник до КПП «Старокозаче», а також будівництво мостового переходу через Дністровський лиман в складі автодороги М-15 Одеса – Рені до смт. Овідіополь. Також в Білгород-Дністровському запланували розвиток комунального автоперевізника КП «Автотранссервіс» зі створенням мережі сучасного екологічного транспорту. Крім цього, в Акермані побудують залізничний переїзд на вулиці Сонячній, а також відремонтують вулиці Портову, Козацьку, Перемоги, Десантників, Тираспольську і Миколаївську.

У Біляївському районі Одеської області заплановано ремонт вулиці Миру в центрі громади. У Кілійському районі заплановано проведення впорядкування і поглиблення каналів в «українській Венеції» – Вилковому. Крім того, запланована розробка круїзних маршрутів до цього туристичного центру.

У Миколаївському районі Одеської області планується проведення капітального ремонту автодороги Т-16-40 Миколаївка – Іванівка – Настасіївка (М-05) на ділянці від 30 до 38 кілометра вже в цьому році. У 2019-21 роках заплановано капітальний ремонт автодоріг Т-16-13 Миколаївка – Стрюкове – Шабельники – М-05 і Т-16-17-04 Миколаївка – Софіївка – межа Миколаївської області. Також в Миколаївці відремонтують міст через річку Чічіклія.

В Овідіополі заплановані роботи з берегоукріплення схилів Дністровського лиману з ремонтом вулиць Берегової і Набережної.

У Подільському районі вже в цьому році повинні капітально відремонтувати шляхопровід над шляхами залізничної станції Подільськ, що в самому місті.

У Ренійському районі Планом перспективного розвитку Одеської області на 2019-21 роки планується розпочати будівництво мосту через річку Дунай, який стане продовженням автотраси М-15 Одеса – Рені у бік Румунії. Міст планують звести в районі села Орловка з української сторони і моста Ісакча з румунської – тобто там, де запускають поромну переправу.

У Роздільнянському районі також збираються відремонтувати дорожне покриття вулиць Молодіжної та Тихої в селі Новосвітівка. Крім цього в Роздільнянському районі Одеської області заплановані роботи по ремонту автотраси М-16 Одеса – Кучурган.

У Балтському і Великомихайлівському районах ремонтуватимуть автотрасу Р-33 Вінниця – Тульчин – Гайсин – Балта – Велика Михайлівка – траса М-16 (Кучурган).

У Савранському районі ремонтуватимуть автодорогу Р-54 Краснопілка – Бершадь – Саврань – Дубиново – М-05.

В Іванівському та Ананьївському районах підлягає капітальному ремонту автотраса Р-71 Одеса – Іванівка – Ананьїв – Хащувате – Колодисте – Рижавка – траса М-05.

Також очікуються капітальні ремонт автотрас Т-16-07 Ізмаїл – Кілія – ​​Вилкове і Т-16-08 Болград – Червоноармійське – Арциз – Сарата, Т-16-10 Н33 – Приморське – Жовтий Яр – Татарбунари в південній частині Одеської області.

Також капітальні ремонти очікують автодороги Т-16-15 КПП «Великоплоське» – Новопетриково – Цебрикове – Знам’янка – Березівка; Т-16-17 М-05 – Іванівка – Петрівка; Т-16-18 Р-33 – Роздільна – Єреміївка – М-05; Т-16-25 КПП «Кучурган» – Біляївка – Маяки – Овідіополь; Т-16-27 КПП «Серпневе» – Тарутине – Арциз – Татарбунари; Т-16-38 КПП «Станіславка» – Станіславка – Мурована; Т-16-47 Н-33 – Кароліно-Бугаз – Грибівка – Санжейка; а також низка інших автомобільних доріг місцевого значення.

Після прийняття Плану перспективного розвитку Одеської області на 2019-21 роки, в райдержадміністраціях повинні будуть розробити і затвердити плани роботи з виконання Плану перспективного розвитку Одеської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *