В Одеській області кардинально оновлять роботу екстреної медицини

Одеська область стала одним з шести регіонів, де буде реалізовуватися пілотний проект Міністерства охорони здоров’я України щодо розвитку екстреної медичної допомоги. Про це повідомила прес-служба облдержадміністрації.
Всього на реалізацію проекту в Одеській, Донецькій, Полтавській, Тернопільській, Вінницькій областях та місті Києві в держбюджеті-2019 передбачено 922,5 млн грн. Так, основною зміною, якого очікують медики регіону в зв’язку з реалізацією “пілота”, стане кардинальне оновлення парку санітарного транспорту.
Сьогодні 75% транспорту, який використовується службою екстреної медичної допомоги, не відповідають сучасним вимогам. Багато автомобілів були закуплені ще на початку 2000-х років – і сьогодні є морально застарілими і потребують ремонту”, – зазначила прес-служба.
Так, планується придбати 130 автомобілів екстреної медичної допомоги, що відповідають сучасним національним та європейським стандартам, з них 45 повноцінних реанімобілів. З огляду на технічний стан, новий санітарний транспорт з’явиться в 63 населених пунктах регіону: в Одесі (47 автомобілів для 7 підстанцій), Южному (2 авто), Чорноморську (5), а також у всіх 26 районах області (від 1 до 8 в кожному).
Крім того, в 2019 році при Одеському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф буде створено сучасні симуляційний-тренувальний центр – для забезпечення кращих практик підготовки професіоналів екстреної медичної допомоги. Планується, що вже в поточному році буде проведено навчання понад 1500 співробітників бригад швидкої допомоги, 700 водіїв, 500 співробітників поліції.
Прес-служба додала, що також буде продовжена робота по оновленню обов’язкових протоколів диспетчерів і протоколів командних дій бригад для поліпшення реакції на екстрені ситуації, а єдина оперативно-диспетчерська служба буде підключена до єдиної національної електронної системи “Централь 103”.
Нагадаємо, про плани Кабміну реалізувати пілотний проект з розвитку екстреної медичної допомоги в Україні стало відомо в листопаді 2018 року під час всеукраїнської наради з питань реформи охорони здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *