Екологи повернули водяних буйволів на острів Єрмаков в дельті Дунаю

Водяні буйволи, за допомогою екологів, повернулися на острів Єрмаков в дельті Дунаю, щоб зберегти природне багатство. Про це повідомляють представники громадської організації Rewilding Ukraine.
На острів в Дунайському біосферному заповіднику випустили перше стадо водяних буйволів. Тварини були завезені до Придунав’я у рамках проекту “Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю”, щоб допомогти зберегти мозаїчні ландшафти і біорізноманіття острова. Стадо з семи голів прибули з долини річки Тиса, що на Закарпатті, де на фермах ще збереглося невелике поголів’я водяних буйволів. Вони були дбайливо зібрані екологом і активістом з Німеччини Мішелем Якобі (Michel Jacobi).
За словами фахівців, ще 50 років тому в Європі жили дикі європейські водяні буйволи, тому можна говорити про повернення цього виду в екосистему дельти Дунаю.
“Тварини нормально перенесли дорогу, хоча спекотна погода і плавання на баржі по Дунаю не довелося їм до смаку. Після перших кроків по острову буйволи підійшли до першої ж пристойної калюжі і почали активно” приймати ванну “з води і бруду, щоб знизити температуру тіла, але варто зазначити, що при цьому тварини отримували задоволення і пустували, як діти. Буйволи – дуже розумні і соціальні тварини, вони тягнуться до людей і емоційно реагують на події “, – зазначив експерт з відновлення Rewilding Ukraine Олег Дьяков, який супроводжував тварин.
У найближчі кілька тижнів запланований випуск на острів Єрмаков ще близько десяти водних буйволів із Закарпаття і 15 диких коней породи коник з Латвії.
Водяні буйволи – чудові «архітектори» природи. Як великі травоїдні, вони проріджують чагарник і очеретяні зарості, створюють невеликі басейни і калюжі, в яких можуть селитися різні комахи, земноводні і риби. Також буйволи є неперевершеними розповсюджувачами насіння. Одна тварина може переносити у вовні і травній системі насіння понад 200 видів рослин. Ми очікуємо, що вони створять в дельті Дунаю таке середовище існування, яке не можуть створити інші тварини чи люди”, – поділився виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *