Для школярів у Татарбунарському районі провели екскурсію до суду

Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари розпочав цикл комунікаційних заходів, направлених на підвищення поінформованості та довіри молоді до системи правосуддя в Україні.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»18 травня було проведено екскурсію до Татарбунарського районного суду для учнів 9-10 класів Трапівського НВК. Діти ознайомились з приміщеннями та роботою суду, а також поспілкувалися зі суддею Олександром Сметаняком, керівником апарату суду Надією Колеснbк та секретарем суду Тетяною Кршемінською. Екскурсію та спілкування з працівниками суду було сплановано завчасно, для цього Громадський центр правосуддя домовилися з директором Трапівського НВК Наталею Лисенюк, яка запропонувала для участі в заході учнів 9-10 класів навчального заклаle/

Далі спільно з головою Татарбунарського районного суду Людмилою Семенюк, суддею Олександром Сметаняком та керівником апарату суду Надією Колесник, визначили день для проведення екскурсії. Незважаючи на зайнятість, судді та працівники суду виділили більше години свого часу для спілкування з молоддю.

Рівно о 10 годині групу дітей у складі 24 осіб біля входу до суду зустрів суддя Олександр Сметаняк та провів до зали судових засідань. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко, звернувшись до дітей, розповів про діяльність Громадського центру правосуддя та його співпрацю з районним судом. Виступаючи перед учнями, керівник апарату суду Надія Колесник розповіла про те, що таке суд, його роль у житті країни та кожного з нас, про історію створення суду та його розвиток протягом більше ніж 70 років, про суддів районного суду та його працівників. Представниця суду відмітила, що в нашому суді працювали Заслужений юрист України суддя у відставці Галина Приймак, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду Олена Білоконь та інші відомі правники. Також Надія Колесник відповіла на запитання дітей, насамперед, як стати працівником суду та що для цього потрібно.

Продовжуючи зустріч з школярами, до слова був запрошений Олександр Сметаняк, суддя Татарбунарського районного суду. Школярам він розповів про роботу суду та судді, про питання та рішення, які розглядаються та приймаються в суді. Діти уважно слухали Олександра Сметаняка, аж раптом той запропонував їм відчути себе у ролі судді, адвоката та прокурора. Спочатку учні соромились, але потім так захопились, що кожен з них побував на робочому місці судді, адвоката та прокурора, зробив селфі та поділився в соціальних мережах.

Суддя далі продовжив свою розповідь про суд та його роль у державному будівництві, окремо зупинився на питання відновного правосуддя. Крім цього, суддя Олександр Сметаняк в цікавій та доступній формі розповів про систему правосуддя в США, де він у складі української делегації побував у квітні цього року. Діти цікавилися тим, як живуть американці, які у них суди та як вони охороняються, чи існують в судах США обмеження доступу та таке інше. На завершення комунікаційного заходу в Татарбунарському суді, учні оплесками виразили свою подяку суддям та працівникам суду, організаторам екскурсії та спілкування.

Наступна екскурсія запланована на 28 травня і її учасниками стануть учні 9-Б та 10-Б класів Татарбунарського НВК.

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *