Садизм на арені: у Теплодарі хочуть заборонити виступи цирків з тваринами

Депутатська комісія Теплодарської міськради Одеської області має намір розглянути громадську ініціативу про заборону виступів пересувних цирків з тваринами на території міста. Про це повідомила прес-служба мерії.

Так, трохи раніше до виконавчого комітету міської ради надійшло повідомлення про громадське об’єднання “Не будь байдужим” про початок збору підписів на підтримку відповідної місцевої ініціативи.

Надалі секретар міськради Михайло Бігунов дав доручення голові депутатської комісії з питань депутатської діяльності, етики, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів, правопорядку та соціального захисту населення Олексію Кучеруку розглянути дану ініціативу в складі комісії і підготувати відповідний проект рішення.

До слова, Теплодар – не перша міська рада, яка відповідально ставиться до експлуатації тварин у цілях розваг для дітей та дорослих. У березні 2019 року у Києві остаточно заборонили експлуатацію тварин у пересувних цирках. Тепер шапіто, які в своїх шоу використовують звірів, у столиці виступати не мають права.

Ще у 2017 році був прийнятий законопроект про посилення відповідальності за жорстоке ставлення до тварин, який, зокрема, передбачав заборону пересувних звіринців і цирків, де використовують звірів. Тобто по суті вже кілька років по всій території України де-юре заборонені пересувні цирки з тваринами. Втім де-факто вони продовжують працювати.

Тому наразі єдиний дієвий інструмент – це локальні заборони, прийняття яких є у повноваженнях міської влади.

Сьогодні в Україні існують цирки двох видів – пересувні та стаціонарні. Відповідно до даних ДП “Дирекція пересувних циркових колективів України”, під егідою Міністерства культури України функціонують 8 колективів. У програмах представлені різні циркові жанри, зокрема є і номери з дресированими тваринами.

Проте точна кількість тварин, яких використовують у цирках, у тому числі й пересувних, невідома: офіційного реєстру ніхто не веде, а більшість чотириногих – приватна власність дресирувальників.

“Бій” за таке рішення, наприклад, у Києві, за словами засновника зоозахисної ініціативи UAnimals Олександра Тодорчука, був надважливим. По-перше, це – знак для інших міст, що вони дійсно можуть приймати такі рішення. По-друге, у Києві лише за офіційними даними живе близько трьох мільйонів людей (насправді – в кілька разів більше), які не  фінансуватимуть ці жорстокі розваги.

Що стосується законодавчої заборони, якої ми вимагаємо, то законопроект передбачає 5-річний перехідний етап. Тобто повна заборона набуде чинності через 5 років після прийняття закону. Цього більше ніж достатньо, аби передати тварин у реабілітаційні центри. Саме за таким планом йшли країни, які вже заборонили садизм на арені”,– пояснив Олександр Тодорчук.

За невиконання рішення передбачено штраф, однак, за словами зоозахисників, за два роки таких порушень зафіксовано не було.

Наразі до Верховної Ради внесено два основних законопроекти: один передбачає заборону використання тільки диких тварин, а другий – усіх. Зоозахисники вимагають повної заборони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *